Smart Ports torna el novembre per impulsar la innovació de l’economia blava

La cinquena edició de la fira explorarà l’ús del 5G, la IA o la IoT per facilitar el desenvolupament del sector marítim i la seva sostenibilitat

Categories:

ACN

La cinquena edició de Smart Ports se celebrarà del 7 al 9 de novembre en el marc del Smart City Expo World Congress
La cinquena edició de Smart Ports se celebrarà del 7 al 9 de novembre en el marc del Smart City Expo World Congress | Port de Barcelona

La cinquena edició de Smart Ports se centrarà en la innovació, l'economia blava i les empreses emergents del sector marítim. El certamen tindrà com a lema Sailing Towards Innovation i se celebrarà del 7 al 9 de novembre a Fira Gran Via en el marc del Smart City Expo World Congress (SCEWC), que també coincidirà, en temps i espai amb el Tomorrow.Mobility World Congress. “El Smart Ports aplegarà experts en sostenibilitat, innovació i tecnologia portuària amb l'objectiu de contribuir a la construcció dels ports del futur i proposar solucions per al transport marítim”, ha assenyalat el president del Port de Barcelona, Lluís Salvadó.

Com en anys anteriors, el Smart Ports aplegarà vuit dels ports més innovadors del món: Anvers-Bruges, Barcelona, Busan, Hamburg, Los Angeles, Montreal, Rotterdam i Göteborg. A més, en l’edició d’enguany es convidarà als ports de Vancouver, Singapur, Tanger Med i la Port Authority of New South Wales, que aplega els ports australians de Sydney i Newcastle.

Entre els esdeveniments programats, destaquen activitats com el Tech Tour Blue Economy, que té per objectiu finançar dos projectes transformadors en l'àmbit marítim i portuari; la sessió High Level Roundtable, que reunirà els màxims responsables dels ports d'Hamburg, Los Angeles i Anvers-Bruges i alcaldes de ciutats costaneres per debatre sobre la innovació i les relacions port-ciutat; o la sessió Innovation in Blue Economy, que explorarà com les noves infraestructures TIC —com el 5G, la intel·ligència artificial o l'internet de les coses— estan facilitant el desenvolupament de l'economia blava. Finalment, la conferència Driving Sustainable and Intelligent Maritime Transport presentarà alguns dels últims avenços tecnològics que contribueixen a un transport marítim sostenible i intel·ligent. “Ens hem convertit en soci estratègic del SCEWC perquè les ciutats portuàries no poden ser intel·ligents si no tenen un port intel·ligent que s’integri de manera sostenible en el seu entorn urbà, augmentant la seva contribució social, econòmica i ambiental a la comunitat”, ha recordat Salvadó.

En aquesta edició, l'estand de l'Smart Ports i del Tomorrow.BlueEconomy comptarà amb una àrea d'innovació constituïda per vuit zones d'exposició destinades a empreses emergents i centres d'innovació vinculats a l'ecosistema de cada un dels vuit ports. En aquesta àrea es presentaran projectes rupturistes relacionats amb la indústria marítima i portuària. En paral·lel, Smart Ports signarà el 9 de novembre un acord de col·laboració amb Novarium, una plataforma tecnològica d'economia blava ubicada al Quebec i formada per empreses tecnològiques, emprenedors, inversors i partners industrials que ofereix serveis d'acceleració. “Reforçarà la nostra estratègia d'impulsar l'economia blava mitjançant iniciatives com el suport a les start-ups, la Fundació BCN Port Innovation, el desplegament de la xarxa 5G i la posada en marxa del Blue Tech Port, entre d'altres”, ha conclòs el president del Port de Barcelona.