El 91% dels professionals sanitaris vol rebre formació en IA
Els principals obstacles per la implementació dels algoritmes en el món de la salut són els coneixements dels treballadors, la interoperabilitat i el cost econòmic
Categories:
Dins de l’esclat global que està experimentant la intel·ligència artificial (IA), la salut és un dels camps en què té presència des de fa més temps. Amb tot, això no vol dir que ja sigui una tecnologia del dia a dia, i més d’un 65% dels professionals sanitaris no té cap mena de formació en aquest àmbit. Davant d’aquest context, el 91,4% dels treballadors estaria obert a rebre formació sobre la matèria, segons un doble estudi elaborat per la investigadora l’Institut Català de la Salut (ICS) de la Catalunya Central, Queralt Miró.
La investigació consisteix en dues enquestes, una destinada a professionals sanitaris i una altra a la ciutadania, per avaluar els coneixements que tenen en la disciplina i la seva visió sobre el futur. En el primer cas, s’han reunit gairebé 300 respostes, de les quals s’extreu que un 85,7% dels treballadors entén el concepte d’intel·ligència artificial i un 43,5% utilitza aquestes tecnologies en la seva jornada laboral. Del terç d’enquestats que asseguren que sí que tenen formació en el camp, el 20,9% l’ha rebut de manera autodidàctica, mentre que el 10% ha estat entrenat a la feina i només un 3,3% ho ha estudiat a la universitat.
Preguntats per quins aspectes els agradaria aprendre sobre la IA, la gran majoria (85,1%) es mostren interessats per l’aplicació directa de la tecnologia en l’assistència sanitària, i més de la meitat (50,8%) vol rebre formació sobre l’ètica de la IA aplicada en salut. En tercer lloc se situa una educació més general sobre els algoritmes, amb un 36,2%, mentre que les tècniques d’entrenament de models interessen a un 29,2%. D’altra banda, quan se’ls pregunta sobre els principals obstacles per implementar la intel·ligència artificial en el món de la salut, gairebé el 60% creu que la primera barrera seran els coneixements i habilitats dels professionals del sector, seguida per la interoperabilitat entre sistemes, les infraestructures i el cost econòmic del procés.
Pel que respecta a l’estudi destinat a la ciutadania, que han contestat un total 379 persones, mostra una comprensió sobre el concepte d’IA més elevat que el dels professionals sanitaris, de gairebé un 90%. La població es mostra força oberta a les millores que pugui aportar aquesta tecnologia en l’àmbit de l’eficiència, però, en canvi, hi ha més dubtes i una percepció més negativa en els efectes que pugui provocar en la interacció personal amb els pacients.