El ministeri de Ciència i Innovació premia 4 investigadors tecnològics de centres catalans

Els guardons tenen una aportació econòmica de 30.000 euros i reconeix la trajectòria i les aportacions científiques dels escollits

Categories:

Redacció

La doctora Sílvia Osuna Oliveras, de la UdG, és una de les premiades als Premis Nacionals d'Investigació 2023
La doctora Sílvia Osuna Oliveras, de la UdG, és una de les premiades als Premis Nacionals d'Investigació 2023 | Universitat de Girona

Els Premis Nacionals d’Investigació que atorga cada any el ministeri de Ciència i Innovació del govern espanyol ha concedit enguany quatre guardons a investigadors de centres de recerca catalans que treballen en àmbits tecnològics. Dotats d’una recompensa metàl·lica de 30.000 euros, els reconeixements volen fer valdre la trajectòria dels escollits en les 10 àrees de recerca que s’avaluen. Els quatre premiats provinents del Principat treballen en diferents camps, però tots ells han estat seleccionats dins la categoria d’investigadors joves, que s’atorga als científics de menys de 40 anys.

En l’àmbit de les Ciències Físiques, dels Materials i de la Terra, el ministeri ha atorgat el premi Felisa Martín Bravo a Francisco Pelayo García de Arquer, cap de grup d’investigació a l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO). Nascut a Oviedo i doctorat en Fotònica per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), el científic ha estat escollit per les seves “contribucions pioneres i interdisciplinàries” en la física, la química i la ciència de materials. Unes aportacions en la manipulació de materials nanoestructurats que, segons el ministeri, “han obert noves aproximacions al disseny de cel·les solars, fotodetectors i díodes emissors de llum altament eficients”.

L’àrea de Transferència de Tecnologia ha concedit el premi Ángela Ruiz Robles per a joves investigadors a Gonzalo Murillo Rodríguez, doctor en Enginyeria Electrònica per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), investigador principal a l’Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB) i fundador de la start-up Energiot. El guardó se li ha concedit per la “qualitat i originalitat” dels seus treballs, emmarcats en l’ús de nanogeneradors electromecànics, en la recuperació d’energia ambiental i en els materials intel·ligents.

Per la seva banda, el catedràtic en Matemàtiques per la Universitat de Barcelona (UB) i professor d’investigació ICREA Xavier Ros Oton ha rebut el Premi Nacional d’Investigació per a Joves María Andresa Casamayor en l’àrea de Matemàtiques i Tecnologies de la Informació i les Comunicacions. El ministeri ha destacat l’aportació de Ros Oton en el desenvolupament de tècniques “noves i fonamentals” en l’àrea de les equacions en derivades parcials. Aquest guardó se suma a una llarga llista de reconeixements que ha rebut el matemàtic, entre els quals destaquen el Premi Fundación Princesa de Girona el 2019 o el Frontiers of Science Awards atorgat enguany pel govern xinès.

Finalment, el Premi Nacional d’Investigació per a Joves María Teresa Toral, que correspon a l’àrea de Ciència i Tecnologies Químiques, se l’ha endut la doctora per la Universitat de Girona (UdG) Sílvia Osuna Oliveras, en l’actualitat professora d’investigació ICREA en l’Institut de Química Computacional i Catàlisi de la mateixa universitat. Especialitzada en el camp de la química física, Osuna ha estat reconeguda pel jurat per la seva aportació en el desenvolupament de nous protocols computacionals per al disseny de nous enzims.