Neix l’Aliança AINA amb l’objectiu de potenciar el català a internet i al món tecnològic

El Govern i la GSMA es comprometen a promoure l’ús de les eines digitals basades en intel·ligència artificial per incrementar l’ús de les llengües minoritàries arreu del món

Categories:

Redacció

El projecte AINA es promourà en els esdeveniments internacionals organitzats per la GSMA, començant pel Mobile World Congress
El projecte AINA es promourà en els esdeveniments internacionals organitzats per la GSMA, començant pel Mobile World Congress | Adrienn (Pexels)

La Generalitat i la GSMA han signat aquest dijous un acord pel qual ambdues institucions es comprometen a promoure el català en l’àmbit tecnològic i digital a través del projecte AINA. El document suposa la posada en marxa de l’Aliança AINA, una iniciativa que pretén exportar arreu del món les eines i solucions desenvolupades pel projecte liderat pel Barcelona Supercomputing Center (BSC), amb la voluntat de convertir el català en una llengua competitiva i ben equipada a internet.

A efectes pràctics, aquest acord implica que la generalitat i la GSMA promouran de manera conjunta el projecte AINA en el Mobile World Congress Barcelona i en el Programa Ministerial que s’hi durà a terme. A més, també es duran a terme “un o més” casos d’estudi a la GSMA Foundry, un espai d’innovació tecnològica de l’entitat.

“Som un Govern que té entre les seves prioritats defensar l’ús del català, i això, en el present i en el futur immediat, implica ajudar la nostra llengua a ser present en la dimensió digital, en l’ús de tecnologies que cada cop tenen més presència en les nostres vides”, ha declarat el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent. Per la seva banda, el conseller delegat de la GSMA, John Hoffman, ha assegurat que l'acord és “un excel·lent marc de col·laboració que pot promoure i preservar la històrica llengua catalana al món digital”.

Tot i que la iniciativa ha nascut amb el català com a nucli central, l’Aliança AINA està oberta a altres llengües minoritàries que vulguin reforçar la seva presència digital a través de la intel·ligència artificial. L’objectiu no és altra que els parlants d’aquests idiomes puguin gaudir dels beneficis que atorguen la intel·ligència artificial i altres tecnologies emergents sense haver de renunciar a la llengua materna.