Els desenvolupadors de videojocs es rebelen contra Unity

L’empresa imposarà una quota de 0,2 dòlars per instal·lació als videojocs que acumulin més de 200.000 descàrregues i hagin generat un mínim de 200.000 dòlars l’últim any

Categories:

Redacció

A Catalunya, el 65% dels estudis de videojocs fan servir Unity com a motor gràfic principal
A Catalunya, el 65% dels estudis de videojocs fan servir Unity com a motor gràfic principal | MetaData

Unity és un dels motors gràfics més utilitzats dins del món dels videojocs, especialment en el sector independent, atès que ofereix una gran versatilitat a l’hora de desenvolupar i disposa d’una subscripció gratuïta per a usos personals i projectes que generin menys de 200.000 euros anuals. Tanmateix, la situació pot fer un important gir en els pròxims mesos, ja que l’empresa ha anunciat que a partir de l’1 de gener de 2024 començarà a cobrar una comissió per cada vegada que els usuaris instal·lin un joc fet amb Unity —sempre que es compleixin uns requisits mínims—, una decisió que no ha agradat gens als desenvolupadors.

Segons expliquen en una publicació al seu blog, la tarifa només s’aplicarà als videojocs que superin dos criteris principals: que hagin generat més de 200.000 dòlars en els últims 12 mesos i que disposin d’un mínim de 200.000 instal·lacions des del moment del seu llançament. “Més del 90% dels nostres clients no es veuran afectats per aquest canvi”, assegura l’empresa en un tuit. En cas que es compleixin ambdues condicions, la comissió que es cobrarà és de 0,2 dòlars per instal·lació. Aquestes dades fan referència als plans personal —el gratuït— i Plus, però amb les subscripcions Pro i Enterprise els requisits són més alts (un milió de dòlars en l’últim any i un milió de descàrregues totals) i la quota és menor i va disminuint a mesura que augmenta el nombre d’instal·lacions.

Nous criteris i preus | Imatge: Unity

La companyia assegura que només es comptabilitzaran les noves instal·lacions un cop es compleixi el criteri d’elegibilitat i a partir de 2024, de manera que no s’activaria retroactivament. Els pagaments es cobraran de manera mensual i faran referència únicament a les noves instal·lacions produïdes durant aquell període. També han clarificat que no es tindran en compte les reinstal·lacions d’usuaris que ja tenien el joc en el passat, les instal·lacions fraudulentes o malicioses, les demos, els jocs de navegador i que s’executen en streaming o aquells que estiguin vinculats a iniciatives i bundles de caritat.

Un altre dels aspectes que s’ha de tenir en compte és que la quota cobrada depèn en funció del país en el qual es produeix la instal·lació del joc. Si aquesta s’ha donat als Estats Units, Austràlia, Àustria, Bèlgica, el Canadà, Dinamarca, Finlàndia, França, Alemanya, Irlanda, el Japó, els Països Baixos, Nova Zelanda, Noruega, Suècia, Suïssa, Corea del Sud o el Regne Unit, s’aplicarà la quota de 0,2 dòlars. En canvi, si es produeix en qualsevol altre país (entre els quals es troba l’Estat espanyol), la tarifa es redueix a 0,02 dòlars.

Crítiques entre els desenvolupadors independents

Tot i les anotacions que l’empresa ha fet, l’anunci ha generat una gran onada de crítiques i planys per part d’estudis, distribuïdores i desenvolupadors independents. Empreses com Devolver Digital, Innersloth (els creadors d’Among Us), Aggro Crab Games o Stray Fawn Studio s’han mostrat contràries al moviment. La reacció comunitària ha estat tan gran que fins i tot ha sorgit un compte a X, @FuckedByUnity, que recopila els estudis i creadors que han pronunciat el seu desacord.

Entre les queixes de la comunitat hi ha una crítica generalitzada sobre l’impacte econòmic que tindrà aquesta decisió en els desenvolupadors i companyies amb recursos més limitats, que fins ara havien optat per Unity per la seva accessibilitat. També es qüestiona d’on traurà Unity la informació per determinar si una instal·lació s’efectua des de plataformes legals, com Steam o Epic Games Store, o bé si prové d’una descàrrega il·legal. A més, també hi ha molta confusió al voltant de què succeirà amb els títols gratuïts o amb serveis com Microsoft Game Pass, en què els jocs es troben disponibles per a milions d’usuaris que paguen una quota mensual.

Només a Catalunya, el 65% dels estudis de videojocs fan servir Unity com a principal motor gràfic, segons recull el Llibre Blanc del sector, la qual cosa el situa com a primera opció a molta diferència del segon, Unreal Engine (35%). Alguns estudis catalans, com Sand Castle Studio, ja han anunciat la seva decisió d’abandonar el motor, mentre que altres professionals han expressat la seva preocupació i la possibilitat de passar-se a altres alternatives, con Unreal Engine o Godot.