Renfe estrenarà una il·luminació de colors a través de wifi per informar a les persones amb sordesa

El nou sistema transforma els missatges sonors en un codi de llums a la mateixa estació i als rellotges intel·ligents dels passatgers

Categories:

Redacció

La novetat s'implementarà a 25 estacions de Rodalies a tot l'Estat, encara per concretar
La novetat s'implementarà a 25 estacions de Rodalies a tot l'Estat, encara per concretar | Miquel Vera (ACN)

Renfe invertirà un milió d’euros en la implantació d’un sistema accessible d’informació destinat a persones con discapacitat auditiva. La novetat consta d’una aplicació i un sistema de llums instal·lat a les estacions i es basa en el reconeixement de sons i en la capacitat de detectar qualsevol alerta, com ara una alarma d’incendis o una evacuació.

Amb aquesta informació, l’app envia notificacions visuals i sensorials als rellotges intel·ligents dels usuaris així com a unes làmpades wifi situades en diversos punts de les estacions. Aquestes làmpades reprodueixen un codi de llums que transforma els sons en colors amb l’objectiu de reforçar visualment les alertes.

La prova pilot va tenir lloc l’any passat a l’estació de Sol, a Madrid, on es va muntar un sistema d’intel·ligència artificial, les làmpades de senyalèctica d’emergència i bombetes wifi. Durant aquest temps es van prioritzar avisos d’alarmes, missatges de proximitat de pas per les vies, informació d’arribades i sortides per megafonia i tancament de portes.

Ara, Renfe implementarà el sistema a d’altres 25 estacions de Rodalies a tota Espanya (no ha concretat quines) en un procés que requerirà la instal·lació del hardware als edificis, la creació dels models d’intel·ligència artificial, la configuració de les alertes, i la formació dels treballadors implicats.

Útil per a usuaris d’auriculars 

Segons ha explicat la companyia, els assajos realitzats han demostrat que el nou sistema “és molt útil també per als viatgers que transiten per les estacions amb auriculars i que no perceben els missatges”. “A les estacions de Rodalies, tenir informació amb prou antelació resulta vital i el temps és crucial per a l’experiència del passatger”, afegeix el comunicat de la companyia.