Drons catalans que preserven la biodiversitat de la selva opten a un premi internacional
El projecte Providence+, de la UPC, fa el seguiment en temps real de centenars d’espècies animals i vegetals al tròpic
Categories:
La nova tecnologia desenvolupada per una representació del Laboratori d’Aplicacions Bioacústiques (LAB) de la UPC, encaminada a preservar la salut de les selves tropicals, és un dels projectes finalistes del certamen internacional XPRIZE Rainforest. Sota el nom de Providence+, aquest grup de científics catalans competirà amb cinc equips més per aconseguir la millor solució que permeti recollir dades bioacústiques i mostres d’ADN mediambiental. L’objectiu és fer el seguiment en temps real de centenars d’espècies tant animals com vegetals, algunes en seriós perill d’extinció.
El projecte presentat pels membres de la UPC és una estructura autònoma de múltiples sensors desplegada amb drons i equipada amb tecnologies d'intel·ligència artificial per monitorar automàticament la biodiversitat. El DROP (Deep-Rainforest Operational Platform, així s’ha batejat el giny) està dissenyat per ser desplegat en flota i, amb això, augmentar la cobertura espacial i temporal dels hàbitats, en aquest cas, de les selves tropicals.
L’equip del Providence+ preveu crear una estructura de dades en obert a disposició de la comunitat científica. “Després d’estar 20 anys desenvolupant solucions tecnològiques que aborden els problemes de conservació de la vida salvatge, el nostre equip està preparat per assumir el repte”, explica el director del LAB de la UPC, Michel André.
La final, l’estiu del 24
XPRIZE Rainforest és una competició global de cinc anys de durada i dotada amb 10 milions de dòlars, que repta a científics de tot el món a desenvolupar noves tecnologies per estudiar de manera ràpida i exhaustiva la biodiversitat de les selves tropicals. El concurs pretén que aquesta nova tecnologia doni suport a accions i polítiques de conservació, i serveixi per desenvolupar bioeconomies sostenibles per empoderar els pobles indígenes i les comunitats locals de tot el món.
Després de les semifinals dutes a terme a Singapur el mes de juny —on cada equip tenia 24 hores per provar les seves tecnologies dins parcel·les definides— ara disposaran d’uns mesos per millorar les seves solucions abans de la fase final, prevista pel juliol del 2024.