L’estat de la xarxa elèctrica allunya la instal·lació de renovables al Baix Ebre i el Montsià

Els enginyers demanen inversions per resoldre la saturació actual i atraure centrals energètiques verdes a la zona

Categories:

Redacció

Les dificultats a la xarxa no afecten les connexions per sota d’1MW que abasteixen l'autoconsum i les comunitats
Les dificultats a la xarxa no afecten les connexions per sota d’1MW que abasteixen l'autoconsum i les comunitats | Pexels

La saturació que viuen ara mateix les xarxes elèctriques del Baix Ebre i el Montsià està provocant que els projectes d’instal·lació de grans centrals energètiques renovables esquivin les dues comarques. D’això n’ha advertit aquesta setmana el Col·legi d’Enginyers Tècnics Industrials al Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre, que ha reclamat més inversions per reforçar aquests nodes de distribució i satisfer la demanda d’implantació de renovables que hi ha a la zona.

De la situació se n’aprofiten els territoris veïns de la Ribera d’Ebre i la Terra Alta, que reben aquest tipus d’infraestructures gràcies a la capacitat més gran de transport que té allà la xarxa elèctrica. Els problemes, malgrat tot, no afecten les connexions per sota d’1 MW per a autoconsum o comunitats, que continuen experimentant un gran creixement de projectes durant els últims anys, també al Baix Ebre i al Montsià. De fet, els diferents col·legis estatals han visat unes 170.000 iniciatives energètiques en els últims mesos, incloent-hi les de petit format. Aquestes xifres han contribuït a recuperar el nivell d’activitat anterior a la pandèmia, segons les dades exposades pel mateix Col·legi d’Enginyers.