El Clínic i el BSC volen predir l’evolució dels pacients de covid-19 amb intel·ligència artificial

El centre sanitari i el de supercomputació treballen en la creació d’una eina per fer un seguiment més efectiu dels casos amb l’aprenentatge profund

Categories:

Redacció

El Clínic i el BSC utilitzaran les dades de 3.000 casos de covid-19 per alimentar un sistema de predicció de l'evolució dels pacients amb la intel·ligència artificial
El Clínic i el BSC utilitzaran les dades de 3.000 casos de covid-19 per alimentar un sistema de predicció de l'evolució dels pacients amb la intel·ligència artificial | Clínic

L'Hospital Clínic de Barcelona (HCB) i el Barcelona Supercomputing Center (BSC) treballen en la creació d’un model basat en intel·ligència artificial (IA) que ajudi els metges a predir l'evolució de pacients de covid-19 i els responsables dels centres a planificar la seva organització interna si es dona una nova onada de casos. L’eina utilitzarà la informació recollida en més de 3.000 informes de pacients afectats pel coronavirus i atesos durant la fase aguda de la pandèmia amb dades sobre el diagnòstic, el tratament i l’evolució dels casos per generar prediccions per a futurs seguiments amb tecnologia d’aprenentatge profund.

L'elaboració de models de predicció a partir d'informes clínics té la complexitat afegida que, abans d'entrenar els models d'intel·ligència artificial, cal extreure de forma automàtica tota la informació rellevant que contenen els diversos documents hospitalaris referents a un cas.

Per aconseguir-ho, s'utilitzen tecnologies de processament de llenguatge natural (una altra branca de la IA), que analitzen els textos redactats pel personal sanitari i els converteixen en "esdeveniments" que el sistema ha de tenir en compte (resultats de diagnòstic rellevants, símptomes, tractaments, evolució, etc).

Aliança entre tecnologia i sanitat

Els participants en aquest projecte estan en converses amb altres hospitals de les principals ciutats espanyoles per tal d’ampliar les dades disponibles i fer més efectius els models basta en xarxes neuronals. També requereixen gran capacitat de càlcul com la del superordinador MareNostrum 4, ja que els entrenaments necessiten ser repetits milers de vegades perquè el sistema aprengui a distingir entre què és important i què és superflu, així com a establir correlacions entre esdeveniments. "Els informes clínics de casos de COVID-19 contenen informació imprescindible per analitzar l'evolució de la malaltia, la resposta al tractament i les condicions anteriors dels pacients que puguin haver estat factors de risc. Aquest acord fa possible la col·laboració entre experts en mineria de dades i processament de llenguatge natural del BSC amb els experts en gestió d'informació clínica en els hospitals i és imprescindible per contestar les preguntes clíniques crítiques sobre l'origen i l’evolució de la malaltia”, detalla en un comunicat el director del departament de Ciències de la Vida al BSC, Alfonso València.

La plataforma de predicció de l’evolució dels casos, així com la recollida de dades, serà totalment anònima. “S'han extremat tots els procediments per preservar al màxim la confidencialitat de les dades de salut mitjançant solucions tecnològiques, organitzatives, legals i sotmetent el projecte a la consideració del Comitè Ètic, qui ha emès un dictamen favorable”, apunta el responsable d'Informàtica Mèdica de l'HBC, Xavier Pastor.

El projecte forma part del Pla d’Impuls a les Tecnologies del Llenguatge de la Secretaria d’Estat de Digitalització i Intel·ligència Artificial i està obert a la col·laboració de més hospitals.