Només un 44% dels alumnes d’Enginyeria acaben el grau en el temps previst
Més del 93% dels graduats troba feina tres anys després d’acabar els estudis, amb un salari mitjà de 2,688 euros
Categories:
Menys de la meitat (44%) dels alumnes de graus d'Enginyeria acaben els estudis en el temps previst, segons un informe de l'Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya (AQU). Es tracta d’una xifra molt allunyada de la mitjana al Sistema Universitari Català (SUC), que se situa en el 79,4%, un fet que l’estudi associa amb una sobredemanda motivada per les bones perspectives laborals.
Segons dades recollides en l'informe, el 93,2% dels graduats treballaven tres anys després d'haver-se titulat, un 3% més que la mitjana del SUC. D'altra banda, el salari brut mensual de les persones graduades tres anys després d'acabar també és significativament més alt que el valor mitjà del SUC i arriba als 2.688 euros mensuals. L'estabilitat contractual també és una característica específica de les bones sortides de les enginyeries, ja que el 76,1% tenen un contracte laboral fix, gairebé 20 punts percentuals més que el global del SUC, que és del 56,3%.
Tot i les dades sobre inserció laboral i estabilitat, els ocupadors de les persones graduades en aquest àmbit tenen dificultats a l'hora de contractar. D'acord amb l'informe de l'AQU, un 55% ha tingut problemes, la majoria dels quals (61%) ho atribueixen a la manca de persones titulades que reuneixin les competències necessàries per ocupar el lloc de treball. En aquesta línia, un 48,9% de les empreses enquestades opinen que la capacitat per aplicar els coneixements adquirits i resoldre problemes en entorns nous o poc coneguts és la competència que més haurien de millorar les persones graduades en enginyeries de la Producció. Això no obstant, valoren amb un 7,5 les competències que s'ensenyen a les universitats en aquest àmbit.
Una disciplina altament masculinitzada
Malgrat que els estudis d’Enginyeria han demostrat una alta demanda per part dels estudiants, l’estudi de l’AQU remarca que continua sent un àmbit altament masculinitzat. Durant el curs 2020-2021, per exemple, vuit de cada 10 persones matriculades en algun grau d'enginyeria eren homes.