El curtmetratge en 3D fet per 200 artistes a distància
La productora EDIP i IBM treballen conjuntament per crear ‘Blue & Malone, Casos Imposibles’ amb una plataforma al núvol
Categories:
És possible crear un curtmetratge des de casa i en remot, treballant braç a braç virtualment diàriament amb els companys? La resposta és que sí. Això és el que ha aconseguit l’estudi d’animació ESDIP juntament amb IBM per crear Blue & Malone, Casos Imposibles, la segona part del curt en 3D d’aventures nominat als Goya el 2014. O el que és el mateix, uns 200 artistes treballant a distància durant dos anys. Una feina amb milers de quilòmetres de distància entre ells que semblava un petit avançament del confinament i l’aplicació massiva del teletreball que havia de venir.
El film ha necessitat quatre anys des del seu inici fins a la presentació final, però ha estat la part més creativa, de disseny dels personatges, generació de moviment i tot el que inclou el grafisme la que s’ha pogut executar mitjançant aquest sistema. Ho ha permès la plataforma SimpleCloud d’IBM. “S’executa en servidors bare metal al núvol per a la gestió i creació col·laborativa de contingut digital”, detalla el CEO de la companyia, Olivier Wolff, “va ser un procés senzill perquè la tecnologia ofereix aplicacions que suporten les exigències d’una indústria com la de l’animació, que requereix un alt processament de GPU”.
Sense fronteres virtuals ni físiques
Al sector no hi ha precedents que puguin equiparar-se al desenvolupament d’aquest curt. No hi ha hagut fronteres tecnològiques ni virtuals, ni tampoc físiques, pel que es podria marcar un abans i un després a la indústria. “Ha estat un laboratori de proves sobre un experiment que ja estava molt avançat i que tingut un resultat fantàstic”, assenyala el director de la productora, EmilioLujan, qui es mostra totalment convençut que veurem més projectes creats en remot.
I és que no estem parlant únicament de la intervenció de la tecnologia com a eina per reduir costos, optimitzar els recursos i facilitar la flexibilitat horària –desitjables en qualsevol sector-, sinó d’una eina que també ha permès tenir professionals d’arreu del món per comptar amb el millor talent. “S’ha pogut fitxar qualsevol artista sense que hagi hagut d’agafar un avió a milers de quilòmetres”, remarca, “fins i tot ha permès continuar treballant quan algú ha hagut de viatjar al seu país per motius diversos, sense necessitat de buscar nou talent i preparar-lo per substituir la falta temporal d’aquesta persona”.
Un estalvi en temps i recursos
L’estalvi en el pressupost és el principal argument que avala l’ús d’aquest escriptori virtual, segons Wolff, qui destaca que SimpleCloud permet reduir els costos de hardware perquè no ha de comptar amb un servidor físic ni s’ha de fer front al pagament de llicències, costos d’ús i manteniment a escala de software. A més a més, assenyala que permet emmagatzemar sense limitació tot el treball al núvol i es redueix el risc de pèrdua de la informació; i accedir-hi des de qualsevol dispositiu.
Però no es tracta només de posar-ho fàcil en l’àmbit més tècnic, sinó també personal: més conciliació i treball en equip. “L’accessibilitat i flexibilitat que ofereix el sistema permet treballar des d’on vulguis i a l’hora que vulguis”, afirma, “i els professionals poden accedir, editar i compartir documents de manera simultània”.