La UdL utilitza la internet de les coses per fer els ascensors més inclusius
El dispositiu fa servir codis QR i servomotors de baix cost per fer servir els elevadors sense haver de polsar botons
Categories:
El Laboratori de Robòtica de la Universitat de Lleida (UdL) ha creat un dispositiu que permet fer més inclusius els ascensors convencionals. A partir d’un sistema basat en la internet de les coses (IoT), l’eina permet que els passatgers puguin demanar l’elevador i decidir el pis de destí a través de codis QR amb els seus mòbils. Aquesta tecnologia permet que les persones amb discapacitat hagin de polsar físicament els botons, a més a més de facilitar l’ús dels muntacàrregues a robots autònoms de neteja o repartiment o servir per evitar contactes en situacions de pandèmia.
El dispositiu està conformat per un panell que es col·loca sobre la botoneria interior de l’ascensor, de manera que no necessita cap manipulació ni connexió de cablejat especial per instal·lar-se. Dins seu porta una bateria i un conjunt de servomotors analògics de baix cost, els quals s’encarreguen de polsar el pis seleccionat. D’aquesta manera, l’usuari únicament ha d’escanejar el codi QR que hi ha al costat de cada botó amb el seu mòbil o dispositiu digital. “En el cas d'una persona cega, el codi QR pot ser llegit en un rang de distàncies de 20 centímetres a 2 metres i mig, amb la qual cosa no cal apuntar el mòbil amb precisió”, detalla el professor de l'Escola Politècnica Superior (EPS) i director del Laboratori de Robòtica de la UdL, Jordi Palacín.
El projecte s’ha dissenyat per tenir en compte múltiples situacions en què es poden trobar les persones amb diverses discapacitats. Una d’elles és la de mantenir la porta de l’ascensor oberta, la qual s’ha ideat per a la gent que utilitza cadira de rodes i que sovint rep cops per culpa del tancament automàtic. L’equip també implementarà en un futur la possibilitat de donar instruccions a l’elevador amb la veu, prescindint així d’altres dispositius físics. El dispositiu actual s’ha testejat a l’EPS, on s’han analitzat valors com el consum d’energia necessari, la mida dels codis QR o la complementarietat entre màquines, que es poden consultar a l’article publicat a la revista científica Applied Sciences.