3DCarrers: un bessó digital dels 947 municipis catalans

El projecte combina les fotografies reals amb dades làser per crear mapes interactius en 3D amb múltiples capes d’informació

Categories:

Redacció

L'ICGC preveu escanejar un total de 50.000 quilòmetres d'aquí a 2026
L'ICGC preveu escanejar un total de 50.000 quilòmetres d'aquí a 2026 | ICGC

L’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) ha presentat 3DCarrers, un programa per crear una rèplica digital dels carrers de tots els municipis de Catalunya. Aquest material inclourà diverses capes d’informació i s’ha impulsat per facilitar diversos estudis tècnics. La iniciativa s’integra dins del projecte Catalunya Digital, que treballa en la creació d’un complet bessó digital de tot el territori, i té previst escanejar un total de 50.000 quilòmetres d’aquí a 2026.

L’objectiu de 3DCarrers és facilitar la feina als tècnics urbans que han d’estudiar elements com l’arbrat d’un municipi, el nombre de mobiliaris urbans o la classificació dels elements de retolació. Amb aquesta còpia digital, els professionals podran detectar més fàcilment les mancances del territori i elaborar plans de millora més complets. El fet de comptar amb una reproducció 3D dels carrers pot servir, per exemple, per calcular millor les zones d’ombra o per decidir on situar els bancs.

Per crear aquests bessons digitals, l’ICGC ha emprat la tecnologia mobile mapping, una tècnica que combina dades làser amb fotografies reals fetes des d’un cotxe. El resultat és un mapa en 3D que facilita la comprensió dels elements i ofereix informació precisa i corroborada. En l’actualitat, la iniciativa ja disposa de mapes interactius dels primers nuclis urbans que s’han estudiat: Sant Vicenç dels Horts, Molins de Rei, Sant Feliu de Llobregat, Balaguer i Pineda de Mar. La resta del territori s’anirà escanejant de manera progressiva, donant prioritat a les poblacions del litoral, l’àrea metropolitana de Barcelona i els municipis amb més de 15.000 habitants.

La previsió és finalitzar l’escaneig el 2026 | Imatge: ICGC