La xarxa de radars per monitorar els corrents marítims de la costa catalana
Acció Climàtica destina 20 MEUR per instal·lar 7 antenes per millorar la gestió pesquera i les rutes de navegació
Categories:
El departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat ha iniciat la instal·lació d’una xarxa de radars d’alta freqüència per controlar els corrents marítims i l’onatge de la costa catalana. La infraestructura constarà de set antenes que podran detectar dades oceanogràfiques de fins a 80 km de mar endins. L’objectiu és millorar la gestió pesquera i optimitzar les rutes de navegació, però els aparells també es podran utilitzar per millorar les tasques de recerca de persones en cas de naufragi.
Els sensors de la xarxa catalana actualitzaran les dades que recullin cada 30 minuts, la qual cosa permetrà saber la direcció i l’alçada de les onades. Amb aquesta predicció es podrà dissenyar millor les rutes de navegació i, per tant, reduir el consum de combustible de les naus. En l’àmbit de la gestió pesquera, aquesta informació serà útil a l’hora de calcular la dispersió d’organismes marins com el plàncton, a més a més de permetre actuar amb més rapidesa en cas de detectar elements contaminants que puguin provocar problemes de salut.

El projecte es va posar en marxa a finals de 2022 amb la instal·lació de la primera antena al cap de Creus (Alt Empordà), i aquest febrer s’ha ubicat la segona al cap sa Sal de Begur (Baix Empordà). La predicció és que durant el 2023 s’instal·lin tres antenes més, als ports d’Arenys de Mar (Maresme), Barcelona i Ginesta-Sitges (Garraf). Els dos darrers components de la xarxa de radars s’impulsaran el 2024 al port de Segur de Calafell (Baix Penedès) i al far de Tossa de Mar (Selva). En total, la iniciativa compta amb un pressupost de 20 milions d’euros.