Creixen un 15% les empreses catalanes del sector de l’economia digital

L’ecosistema representa el 12,4% del PIB de Catalunya amb una facturació de més de 30 MEUR

Categories:

Redacció

El sector digital no para de créixer a Catalunya
El sector digital no para de créixer a Catalunya | Bibhash (Knapsnack.life) Banerjee (Unsplash)

A Catalunya hi ha actualment 22.041 empreses del sector de l’economia digital, un 15,1% més que el 2021, segons dades d’un estudi d’ACCIÓ, i facturen de manera agregada 30.243 milions d’euros, un 2,5% més que l’any anterior. Aquest volum de negoci ja representa el 12,4% del PIB de Catalunya i mostra un sector que no para de sumar força, especialment laboral, que enguany ha incrementat un 1,4% fins a assolir les 182.820 persones.

Es tracta d’un sector jove i en creixement: més de la meitat d’aquestes empreses (el 53,8%) es van establir fa menys de 10 anys. Val a dir, a més, que el 8,6% són startups. Un 15% de les companyies que es dediquen a l’economia digital a Catalunya són exportadores, de manera que és un àmbit amb potencial per a la internacionalització.

El potencial tecnològic de Catalunya

El document també subratlla els actius que fan de Catalunya un hub tecnològic de primer nivell a escala mundial. Així, Catalunya és el 5è ecosistema de la Unió Europea (UE) per crear-hi una startup i la 2a ubicació preferida pels fundadors per establir-hi les seves empreses emergents. És també la 8a regió més digitalitzada de la UE. L’informe destaca, a més, que Catalunya acull nombrosos esdeveniments tecnològics internacionals de renom om el MWC i l’ISE, infraestructures científiques i centres d’R+D (com el sincrortró ALBA, o el supercomputador MareNostrum), universitats i clústers, que completen l’ecosistema de l’economia digital i afavoreixen la transferència de tecnologia.

En aquest sentit, Barcelona es considera la millor ciutat tecnològica del món que no és una capital i que és la 1a metròpoli de la Unió Europea amb el millor enfocament d’ecosistema tecnològic eficaç (la 2a en el conjunt d’Europa, per darrere de Londres).

Tendències globals: un futur digital

Es calcula que el 2026 la despesa digital a escala global duplicarà la xifra registrada el 2021 i arribarà als 3,4 bilions de dòlars. L’economia digital cada cop abraça més tecnologies i solucions que sorgeixen ràpidament per donar resposta a nous reptes i necessitats d’una societat canviant. Les empreses hauran de conviure amb aquestes transformacions i saber-s’hi adaptar, reinventant-se cap a nous models de negoci i productes que incorporin aquestes noves tecnologies.

En aquest sentit, el document avalua algunes de les tendències que ja s’estan identificant en aquest àmbit. Per exemple, s’està experimentant una explosió de dades amb la proliferació de dispositius de consum i les empreses que s’hi dediquen, que generaran un augment exponencial del volum de dades produïdes. Aquest ràpid creixement del mercat i la convergència accelerada de tecnologies van lligats a un augment del risc i de la demanda de seguretat, fet que explica el creixement de la indústria de la ciberseguretat. Pel que fa a les tendències en consum, l’informe d’ACCIÓ subratlla la personalització predictiva per adaptar-se a les noves expectatives dels consumidors; la demanda de serveis de lliurament ultraràpids en menys de 30 minuts; la transició cap a un comerç electrònic més sostenible, o els canvis en l’experiència de les compres online a través del metavers.