El MWC escalfa motors amb la realitat virtual i el 6G com a grans protagonistes
Els telèfons plegables, la millora de la qualitat fotogràfica i les càrregues més ràpides concentraran les principals millores dels dispositius mòbils
Categories:
Queden menys de dues setmanes per l’inici del Mobile World Congress (MWC), el principal congrés de telefonia mòbil del món que se celebrarà a Barcelona del 27 de febrer al 2 de març. L’esdeveniment espera reunir més de 80.000 persones i generar un impacte econòmic de 350 milions d’euros. Com cada any, Fira de Barcelona acollirà un dels principals expositors a escala internacional de les tecnologies més innovadores que s’estan desenvolupant, entre les quals la realitat virtual i la xarxa de connexió 6G destaquen especialment.
Una de les entitats que més apostarà en aquesta edició per la realitat virtual és la Fundació Mobile World Capital (MWCapital), que en el seu estand concentrarà tota mena de demostracions creades per empreses catalanes sobre el potencial immersiu d’aquesta tecnologia. L’entitat ha creat una experiència virtual en què els visitants, a través d’un avatar creat per ells mateixos, podran visitar sis espais emblemàtics de Barcelona (Parc Güell, Santa Maria del Mar, la Rambla, el carrer Petritxol, la Barceloneta i el Camp Nou), en els quals podran sentir un aroma característic dissenyat per l’empresa Puig. Així, l’audiència podrà fer un tast immersiu de bombons dels germans Roca, olorar la gespa del Camp Nou o recrear l'encesa del peveter olímpic de Barcelona '92 com si fos Antonio Rebollo.
La MWCapital també presentarà una experiència immersiva musical, en què les persones que hi participin podran reviure el darrer concert del grup d’indie-pop IZAL al Palau Sant Jordi amb unes ulleres de realitat virtual de 360° i l’ús d’olors ambientals. “Fins ara estàvem molt bolcats en la infraestructura tecnològica: el 5G, la fibra… però ara volem explicar que les infraestructures i tecnologies habiliten determinats models de negoci i serveis, pels ciutadans i les empreses, molt diferencials”, ha reblat el CEO de la fundació, Francesc Fajula. “Fa 18 anys no estàvem en aquest món. Ara hi som, i a primera divisió: en digital, start-ups i innovació, es pensa en Barcelona”, ha remarcat el directiu.
Els reptes de la connectivitat del futur
Fajula defensa que el MWC ja no és un “congrés de mòbils”, sinó que ha superat la barrera del sector: “La mateixa GSMA pensa que l'etapa Mobile ja està coberta”. Això no obstant, és evident que la telefonia continua tenint un pes rellevant en la fira, i la connectivitat és un dels aspectes que més atenció generen. Amb una xarxa 5G cada dia més assentada al territori, el debat gira ara entorn del 6G. Segons el professor dels Estudis d'Informàtica de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) César Pablo Córcoles, aquesta tecnologia significarà pels usuaris “més amplada de banda, que es puguin connectar més dispositius amb menys latència i que en un futur fins i tot sigui plausible oblidar-se de tenir fibra a casa perquè el 6G oferirà connectivitat de sobres”.
Això sí, l’expert alerta sobre la necessitat que les tarifes de les operadores s’adaptin a la nova tecnologia: “Si tens una tarifa limitada de 25 gigues, fins i tot amb el 5G els pots esgotar en un dia, de manera que et quedes sense connectivitat de seguida. I si passa això, no hem millorat gaire, per la qual cosa ni el 5G ni el 6G no són realment eficaços si no van acompanyats d'aquests canvis necessaris en les tarifes dels operadors”. L’altre gran repte que afronta la nova generació de connectivitat és aconseguir que el seu desplegament sigui sostenible amb el medi ambient. “Es faran avenços perquè cada comunicació consumeixi menys energia de la que requereix el 5G. Però encara que consumim la meitat amb cada operació, si fem el triple d'operacions, la suma total és negativa per al medi ambient, i revertir aquesta situació és un dels reptes”, assenyala Córcoles.
La connectivitat és la base per aconseguir millorar la velocitat, seguretat i accessibilitat de la ciutadania a la xarxa, però el hardware és sovint l’àmbit que acostuma a protagonitzar els titulars i les fotografies quan es presenten novetats. Per l’edició d’enguany del MWC, el professor de la UOC avança tres tendències principals que es podran veure en els estands dels fabricants: la democratització dels telèfons plegables, la millora de la qualitat fotogràfica a través de millores del programari i una passa endavant en la rapidesa de la càrrega de bateries.