WELCOME: xatbots i realitat virtual per millorar l’acollida de migrants i refugiats
La UPF coordina un projecte europeu amb un pressupost de 4 MEUR que vol facilitar la integració de les persones a través de tecnologia immersiva
Categories:
L’augment dels fluxos migratoris als països de la Unió Europea ha generat la necessitat de millorar el servei d’acollida que aquests estats ofereixen a les persones nouvingudes, una activitat en què l’idioma i la cultura poden ser barreres importants. És per això que neix WELCOME, un projecte interestatal coordinat per la Universitat Pompeu Fabra (UPF) que treballa en la creació de solucions basades en realitat virtual i tecnologies intel·ligents de conversa (xatbots) que permetin facilitar la comunicació amb les persones migrants i refugiades.
La iniciativa es presenta als usuaris en forma d’aplicació mòbil i se centra en tasques concretes, com pot ser el registre documental, la preparació d’entrevistes laborals, l’orientació escolar, l’aprenentatge de la llengua o la cerca de companys d’habitatge. En aquests moments s’està experimentant amb l’alemany, el català, el castellà, el grec i dues varietats de l’àrab (el marroquí i el llevantí oriental). El projecte es troba encara en fase de desenvolupament i testatge amb diverses proves pilot a escala estatal, regional i municipal. A Catalunya, les proves s’estan efectuant a Terrassa, Cambrils i la comarca de l’Anoia, però també s’està comprovant la seva eficàcia a Grècia i a la ciutat alemanya de Hamm.
La intenció és que les persones migrants puguin fer servir aquesta aplicació com si fos un assistent personal, disponible en l’idioma que els sigui més còmode. “El projecte WELCOME ens permet avançar cap a una acollida amable, centrada en les característiques i necessitats de les persones que arriben al país”, ha assegurat la directora general de Migracions, Refugi i Antiracisme del departament d'Igualtat i Feminismes de la Generalitat, Eunice Romero. En aquest sentit, l’ús de la realitat virtual s’ha mostrat especialment útil en contextos d'entrenament, inclusió social i aprenentatge de la llengua. “L'esforç que les administracions públiques han de fer per garantir una atenció de qualitat a les persones migrants i refugiades pot veure's alleujat i complementat amb les solucions tecnològiques que aporta el projecte”, ha incidit el coordinador del projecte i director del grup de recerca de Processament del Llenguatge Natural de la UPF, Leo Wanner.
WELCOME va iniciar-se el febrer de 2020 i ha comptat amb un finançament de quatre milions d’euros provinents dels fons europeus Next Generation. A més a més de la UPF, que coordina les 15 organitzacions que conformen el consorci, a Catalunya també participen el departament d'Igualtat i Feminismes de la Generalitat, la Fundació ISocial i l'empresa NTT Data. A escala internacional destaquen socis com el Centre for Research and Technology Hellas, la Charles University, la Brno University of Technology o la Sheffield Hallam University