El Ministeri de Sanitat digitalitza en un codi QR les dades dels viatgers als aeroports espanyols

El govern aplica una plataforma dissenyada per Atos per monitorar informació relativa als trajectes i salut dels passatgers

Categories:

Redacció

L'Estat espanyol registra les entrades i sortides dels viatgers amb l'app Spain Travel Health
L'Estat espanyol registra les entrades i sortides dels viatgers amb l'app Spain Travel Health | Jan Vašek / Pixabay

El Ministeri de Sanitat espanyol ha implementat una solució per registrar digitalment les sortides i entrades dels ciutadans del país als aeroports i fer més eficient el tràmit amb la generació d’un codi QR. L’eina permer substituir el formulari en paper basat en l’estàndar internacional Passenger Locator Card (PLC) i mantenir les mesures de seguretat per vetllar per la seguretat de la ciutadania, fomentar els vols i el turisme, i disposar d’una base d’informació individual i estadística dels moviments.

La plataforma, aonmenada Spain Travel Health, ha estat desenvolupada per Atos i des de mitjans d’agost s’ha implementat en 40 aeroports de l’Estat. Tal com apunta la companyia en un comunicat, aquesta innovació “situa Esanya a l’avantguarda tecnològica mundial en protecció de la salut dels passatgers”.

Els viatgers poden completar digitalment el formulari a través d’un portal web o des de l’aplicació mòbil SpTH. La documentació demana dades personals i de contacte; del país de destinació, vol i seient; i de l’estat de salut i risc del passatger, especialment en relació amb la covid-19. Cal validar la informació en un termini màxim de 48 hores prèvies a la sortida del país per obtenir un codi QR únic a l’app o per correu electrònic i mostrar-lo als punts de control dels aeroports. En funció de les dades proporcionades, els ciutadans són dirigits per diversos punts de control per passar les comprovacions pertinents, com la presa de la temperatura amb càmeres termogràfiques.

El passatger obté un codi QR amb informació del vol i estat de salut que ha de presentar a l'aeroport

L’aplicació ja s’ha utilitzat en més de 200 països diferents des de l’1 de juliol, sobretot a Espanya, Alemanya i el Regne Unit.

Dades estadístiques de vols i passatgers

Mitjançant l’anàlisi de dades, la intel·ligència artificial i un entorn al núvol híbrid, la plataforma permet explotar informació dels passatgers i generar informes estadístics per extreure conclusions com el moviment per comunitat autònomes, països principals de destinació o vols, entre altres.

En cas de positiu per covid-19 en un vol, es pot fer un rastreig els passatgers

Davant d’un cas positiu per coronavirus, el passatger pot contactar amb les autoritats sanitàries i aquestes utilitzaran les dades per fer el rastreig de contactes i persones properes durant els viatges per prendre les mesures de seguretat pertinent.

La solució segueix els protocols i la normativa de confidencialitat i seguretat de les dades que delimita el Reglament General de Protecció de Dades (GDPR) i l’Esquema Nacional de Seguretat.