La meitat de la població mundial no té accés a internet

El 2023 hi haurà 5.300 milions d’internautes i 29.300 milions de dispositius connectats

Categories:

Redacció

El 66% de la població estarà connectada a internet el 2023
El 66% de la població estarà connectada a internet el 2023 | CC0

La digitalització global avança a passes de gegant. S’estima que el 2023 hi haurà 5.300 milions d’internautes (el 66% de la població mundial) i 29.300 milions de dispositius connectats, amb una velocitat 5G que serà 13 vegades superior a la connexió mòbil mitjana actual. Tot i això, la meitat de la població avui encara es troba sense accés a internet, una bretxa que ha provocat un major distanciament social, dificultats per seguir els cursos escolars i de completar la jornada laboral en remot en plena pandèmia pel coronavirus.

Segons l’informe The Role of Technology in Powering an Inclusive Future de Cisco, els països amb una escassa preparació digital patixen una desigualtat que redueix la riquesa i l’accés a l’educació, la sanitat, les ofertes laborals i, en general, els serveis públics. Per això és imprescindible treballar per acabar amb aquesta barrera, on la connectivitat, internet i les competències digitals tenen un paper fonamental.

Accés a la xarxa

Només el 35% dels països en vies de desenvolupament poden acedir a internet amb facilitat, mentre que el 80% dels països desenvolupats en té accés. Les dones són un dels col·lectius més afectats, ja que tenen fins a un 50% menys de possibilitats d’estar connectades en comparació amb els homes. A més a més, l’estudi apunta que el 87,5% del contingut en línia només està disponible en un de cada 10 idiomes.

Però la connectivitat no significa únicament accés immediat. L’ONU fixa com a assequible un internet amb un cost del 2% sobre els ingressos mensuals per una connexió d’1 gigabyte, un servei al qual la major part de la població que viu en la pobresa no pot pagar.

Competències digitals

El 90% dels llocs de feina ja demanen tenir competències digitals bàsiques, però el 23% dels adults de tot el món no saben llegir ni escriure en format digital. Aquest analfabetisme és quatre vegades més probable en dones que en homes.

El 90% dels llocs de feina ja demanen tenir competències digitals bàsiques

Per quest motiu, Cisco destina milers de milions de dòlars a fomentar la digitalització i les competències digitals i aplica el programa CDA (conegut com Digitalitza a Espanya) en més de 30 països per accelerar la transformació digital. També ha posat en marxa la iniciativa sense ànim de lucre NetAcad, que ha format en competències digitals més d’11 milions de persones de 180 països.

La multinacional ha col·laborat amb Google Station i Express Wi-Fi de Facebook per extendre la connectivitat a més de 1.000 milions de persones en zones remotes.