La UPF coimpulsa el primer rànquing mundial de mitjans digitals basat en la reputació web

La classificació agrupa més de 4.500 portals d’arreu del món provinents de 200 països diferents

Categories:

Redacció

La classificació també incorpora els mitjans digitals que publiquen en català
La classificació també incorpora els mitjans digitals que publiquen en català | The Climate Reality Project (Unsplash)

L’Observatori de Cibermitjans (OCM) de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) ha participat en la creació del SCImago Media Rankings, el primer rànquing global que classifica els mitjans digitals periodístics en funció de la seva reputació web. El portal, impulsat per l’equip de recerca SCImagoLab de la Universitat de Granada amb la participació de la Universitat de Navarra, disposa actualment d’una base de dades de més de 4.500 portals, que publiquen en 90 idiomes i provenen 200 països diferents.

Fins ara, existien diverses classificacions internacionals que ordenaven els mitjans digitals en funció de la seva audiència, però el SCImago Media Rankings és el primer que ho fa en termes de reputació. Per determinar aquesta puntuació, l’equip investigador ha aprofitat diversos indicadors que ja empraven empreses especialitzades en aquest àmbit i les han combinat en una única mètrica, anomenada Indicador de Reputació Digital (IRD). Aquesta té en compte aspectes com el tràfic web, el seu nivell d’activitat i interacció a les xarxes socials o la quantitat d’enllaços de les seves publicacions. “Una de les qüestions més importants és el volum i la qualitat dels hipervincles situats en webs diferents del del mitjà analitzat i que redirigeixen els lectors cap a aquesta capçalera, és a dir, l’anàlisi de la reputació del mitjà en funció del nombre de cites que rep”, assenyala el coordinador de l’OCM i investigador del projecte, Lluís Codina.

Els resultats de la primera fornada del rànquing col·loquen USA Today com la capçalera digital amb una reputació més gran del món, seguit per The New York Times, The Guardian, The Washington Post i The Independent. Si ens fixem únicament en els mitjans que publiquen en català, La Vanguardia és el digital amb una puntuació més alta, ocupant el lloc 143 de la classificació global, i el segueixen el Diari ARA, Vilaweb, Diari de Girona i Nació Digital. La intenció dels investigadors és actualitzar el rànquing trimestralment per monitorar l’evolució de la reputació dels mitjans digitals. Juntament amb els portals que ja en formen part, la voluntat dels seus creadors és ampliar la base de dades amb més mitjans nadius digitals, publicacions especialitzades, portals de mitjans audiovisuals i, especialment, capçaleres locals. “El periodisme local és fonamental per la salut democràtica, sempre ho ha estat, però segurament ara més en època de desinformació”, apunta Codina.