Lleida estrena el primer centre d’operacions de ciberseguretat en català

Les noves instal·lacions monitoraran totes les infraestructures digitals públiques de la ciutat amb eines d’intel·ligència artificial del CNI

Categories:

Redacció

Les noves instal·lacions s'han integrat a la xarxa nacional de centres de ciberseguretat de l'Estat espanyol
Les noves instal·lacions s'han integrat a la xarxa nacional de centres de ciberseguretat de l'Estat espanyol | Tima Miroshnichenko (Pexels)

L’Ajuntament de Lleida ha posat en marxa el nou centre d’operacions de ciberseguretat municipal, un organisme que farà servir tecnologies d’intel·ligència artificial per monitorar en temps real totes les infraestructures digitals del consistori. Finançat amb els fons europeus Next Generation, les noves instal·lacions han esdevingut el primer centre d’aquestes característiques que es posa en marxa en català des del seu principi.

El nou centre d’operacions de ciberseguretat de la ciutat de Lleida fa servir instruments del Centre Criptològic Nacional (CCN), una entitat adscrita al Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI) de l’Estat espanyol. Entre aquestes eines destaca MÒNICA, un servei de monitoratge basat en intel·ligència artificial que es va posar en marxa el passat desembre. De fet, les instal·lacions s’han integrat a la xarxa nacional de centres de ciberseguretat. El sistema ja s’ha posat a prova durant el darrer mes, en què els tallafocs de què ja disposava el consistori lleidatà van bloquejar més de 6,4 milions d’amenaces i les van reportar a MÒNICA.

En total, el nou sistema s’encarregarà de monitorar en temps real 182 servidors, 28 fonts, 62 servidors web, 28 barreres (firewalls) i 1.800 usuaris amb ordinador del municipi. Segons l’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, amb el nou centre “es guanya en capacitat per detectar amb antelació els incidents, es potencia la vigilància i anàlisi de diverses fonts d'amenaça i vulnerabilitats i s’optimitza la capacitat de resposta i recuperació davant de qualsevol possible incident”.