Les millors apps per millorar la teva productivitat

Les aplicacions mòbils ens poden ajudar a optimitzar la nostra organització, concentració i compromís per assolir objectius

Categories:

Redacció

Els sons ambientals o la gamificació ens poden ajudar a concentrar-nos millor en les nostres tasques
Els sons ambientals o la gamificació ens poden ajudar a concentrar-nos millor en les nostres tasques | Reinhart Julian (Unsplash)

Malgrat que els propòsits d’any nou siguin habituals al gener, mai és tard per plantejar-nos els objectius que volem assolir durant els pròxims mesos. Aprendre un nou idioma, millorar l’alimentació, fer més esport, encetar per fi el projecte que fa temps que ronda pel nostre cap… Sigui per la raó que sigui, la productivitat i la bona organització són elements clau per completar qualsevol propòsit, però no sempre és fàcil ser diligent en les nostres tasques. Per sort, el món de les aplicacions per a telèfons mòbils ens pot ajudar a millorar la nostra concentració i ordenar les prioritats del dia a dia.

Organitza les teves tasques

Un dels principals problemes que acostumen a aflorar en el dia a dia de qualsevol persona és prendre consciència de quines són les tasques que cal dur a terme i amb quina prioritat cal finalitzar-les. Una eina que pot ser de gran utilitat és Any.do, disponible tant a Android com a iOS. Es tracta d’una aplicació amb una interfície neta i una funcionalitat molt clara: llista les tasques que hem de fer. Podem programar-les pel dia actual, per l’endemà o per una data concreta, o bé fer-les periòdiques, que es repeteixin diàriament, setmanalment, mensualment o anualment. Cada element pot incorporar subtasques, notes o fitxers adjunts i formar part de llistes temàtiques. La part interessant de l’app és que fa recordatoris diaris per consultar-la als matins i a les nits (a l’hora que decidim), de manera que incideix que dediquem una part del nostre temps a preparar les tasques que cal fer durant el dia i marquem com a completades les que hàgim assolit.

Bloqueja les distraccions

És complicat concentrar-se en una tasca que requereix tota la nostra atenció quan el nostre telèfon ens envia constantment notificacions. Existeix l’opció de desactivar-les, posar-lo en silenci o fins i tot en mode avió, però a vegades també requerirem el seu ús mentre treballem. És en aquests contextos on AppBlock brilla. Aquesta aplicació disponible tant per telèfons mòbils (Android i iOS) com en format d’extensió per a Google Chrome, ens permet bloquejar les aplicacions que considerem que ens distreuen durant un període de temps concret. Es tracta d’una eina molt versàtil, ja que ens deixa escollir si volem bloquejar només les notificacions o també el funcionament de l’app en segon pla, així com restringir l’accés a determinades pàgines web o paraules clau des dels navegadors. AppBlock també ens mostra estadístiques de l’ús que fem del mòbil, de manera que ens sigui més fàcil identificar quines són les apps a què dediquem més temps.

Appblock i Forest són dues aplicacions que busquen mantenir la concentració dels usuaris evitant l'accés a altres apps del mòbil

Una alternativa menys “restrictiva” és Forest, una aplicació que ens fa una mica de xantatge psicològic per aconseguir que ens centrem en les nostres tasques. L’eina en qüestió, disponible per a Android, iOS i Mozilla Firefox, es basa en la creació d’un bosc. Cadascun dels arbres que el conformen els plantarem amb el nostre temps de concentració, durant el qual el mòbil ens mostra el compte enrere que marca el creixement de la planta. Si sortim de l’aplicació durant aquest període, l’arbre es farà malbé. Com més temps ens focalitzem, més arbres podrem plantar i més gran serà el bosc. L’app també permet crear sales grupals, on ens connectem amb amics i familiars en sessions de concentració, en què tots els participants faran créixer junts l’arbre, que es pansirà si algú canvia d’aplicació.

Pomodoro per a la concentració

Un dels mètodes més estesos per fomentar la concentració mentre treballem o estudiem és la tècnica Pomodoro, un sistema ideat pel dissenyador de software Francesco Cirillo a finals dels 80. De manera resumida, es basa a dividir les sessions de feina en intervals tancats de temps de 25 minuts, separats per pauses de cinc minuts, amb la intenció és focalitzar els esforços en tasques intensives. Aquesta tècnica s’ha popularitzat en els darrers anys, la qual cosa ha vingut acompanyat d’aplicacions que busquen facilitar la compleció d’aquest mètode. La majoria d’opcions aposten pel minimalisme i la senzillesa, com el Pomodoro Timer d’AppFX per Android o el Pomodoro - Focus Timer de DelightApps Corp. De fet, l’anteriorment mencionada Forest aposta per aquesta tècnica, sense explicitar-ho. Tanmateix, també hi ha opcions més completes, que combinen el mètode de Cirillo amb altres característiques, com Focus To-Do, que també ofereix llistes de tasques i un calendari i que es troba disponible a Android, iOS i Google Chrome.

Sons ambientals per aïllar-se

Quan ens concentrem, és important dedicar els cinc sentits a les nostres tasques. En aquest sentit, hi ha gent que opta per escoltar música, la ràdio o algun pòdcast mentre treballa, mentre que altres persones prefereixen el silenci absolut. Si sou dels que preferiu tenir sons ambientals, una de les eines més interessants és Noisli. Aquesta pàgina web ens permet seleccionar entre una sèrie d’efectes sonors de la naturalesa, com la pluja o el cant dels ocells, o bé altres de creació humana, com el pas d’un tren per les vies o el d’una cafetera fent cafè. Té una versió gratuïta i dues de pagament, que amplien el ventall de sons i el temps que es pot fer servir. Una altra opció és A Soft Murmure, que té un funcionament molt similar, però ofereix uns sons diferents. En aquest cas, l’aplicació també es troba disponible a Android i iOS.

Gamificació per solidificar rutines

Tenim clar els objectius i la manera d’executar-los, però sense força de voluntat, és impossible posar-nos mans a l’obra. En aquest sentit, la gamificació és un concepte també es pot aplicar en el nostre dia a dia. Pels seguidors dels videojocs, existeixen diverses apps que transformen les nostres tasques rutinàries en habilitats i nivells com si es tractés d’un RPG, com fan Habitica (Android i iOS), Do It Now (Android) o Bounty Tasker (iOS). En tots tres casos, ens trobem davant d’aplicacions altament personalitzables, que ens venen amb una configuració predeterminada que podem fer servir, però que ens permet canviar-la per adaptar-la a sigui quina sigui la rutina que volem seguir diàriament. Dur a terme les tasques que ens plantegem ens dona punts en habilitats concretes, mentre que no fer-ho ens penalitza.

Habitica, Do It Now i Bounty Tasker converteixen les tasques del nostre dia a dia en reptes que ens fan pujar de nivell, com si fos un joc RPG

Etiquetes