Multa milionària a Epic Games per no protegir els menors a ‘Fortnite’

L’empresa haurà de pagar 520 milions d’euros, la sanció econòmica més copiosa imposada fins ara per la FTC

Categories:

Redacció

Epic Games ha hagut de crear comptes protegits per als menors d'edat, en els quals se'ls desactiva per defecte les comunicacions per text i veu
Epic Games ha hagut de crear comptes protegits per als menors d'edat, en els quals se'ls desactiva per defecte les comunicacions per text i veu | Vlad Gorshkov (Unsplash)

La Comissió Federal de Comerç (FTC) dels Estats Units ha imposat una multa de 520 milions de dòlars a Epic Games, l’empresa creadora de Fortnite i d’Unreal Engine, per no respectar la privacitat dels menors i incitar els seus usuaris de manera enganyosa perquè comprin els seus productes. En concret, l’empresa haurà de pagar 275 milions per la primera acusació i 245 milions per la segona. La sanció s’ha convertit la multa més copiosa imposada fins ara per l’organisme estatunidenc.

L’origen d’aquest conflicte legal es troba en els paràmetres de privacitat que Fortnite imposava per defecte als seus usuaris. Segons explica en un comunicat la presidenta de la FTC, Lina Khan, el videojoc no protegia com calia els drets dels infants: “Els nens i adolescents han estat intimidats, amenaçats, assetjats i exposats a problemes perillosos i psicològicament traumàtics, com el suïcidi, mentre estaven a Fortnite“. A més a més de la sanció econòmica, l’empresa s’ha vist obligada a crear el que han anomenat comptes limitats, uns comptes destinats a menors d’edat que desactiven per defecte les comunicacions per veu i text i augmenten les opcions de control parental.

D’altra banda, la FTC també ha sancionat Epic Games per aprofitar-se del que es coneix com a patrons foscos (dark patterns), una sèrie de mecanismes basats en la interfície que conduïen els usuaris a fer compres que no tenien planejades. Un dels exemples que menciona la institució nord-americana al seu comunicat és cobrar els usuaris quan clicaven un botó per tenir una vista prèvia d’un article, o bé quan desbloquejaven el joc quan aquest es trobava en la pantalla de càrrega. Els 245 milions de dòlars de sanció es destinaran a compensar aquells usuaris que van fer compres sense oferir el seu consentiment explícit.