La primera sonda 4D per a intervencions al cor d’infants es desenvolupa a Catalunya

El nou dispositiu permetrà millorar la seguretat i la precisió de les intervencions quirúrgiques i els cateterismes

Categories:

ACN

Cada any neixen a Catalunya uns 600 infants amb cardiopaties congèniques, que necessiten intervencions quirúrgiques en el 25% dels casos abans de l'any de vida
Cada any neixen a Catalunya uns 600 infants amb cardiopaties congèniques, que necessiten intervencions quirúrgiques en el 25% dels casos abans de l'any de vida | Laura Fíguls (ACN)

L'Hospital Vall d'Hebron i la multinacional General Electric Healthcare han desenvolupat la primera sonda 4D per a les intervencions d'infants amb cardiopaties. Aquests dispositius es diferencien d’altres alternatives per la seva capacitat per oferir imatges en tres dimensions i en temps reals. Les sondes 4D tenen un diàmetre de 10 mil·límetres i fins ara només es feien servir en adults, però aquest nou aparell, amb un diàmetre de 3,5 mil·límetres, oferirà imatges inèdites en les intervencions pediàtriques i neonatals.

La sonda 9VT-D és del tipus transesofàgica, un dispositiu que s'introdueix per l'esòfag i que, per la proximitat amb el cor, en reconstrueix les estructures de forma acurada mitjançant ultrasons. Aquesta tècnica permet disposar d’informació anatòmica exacta de cada pacient, la qual cosa és clau per millorar el diagnòstic i el tractament quirúrgic de les cardiopaties congènites. Es calcula que vuit de cada 1.000 infants pateixen aquesta classe de malformacions de naixement. A Catalunya, cada any neixen uns 600 infants amb cardiopaties congènites, dels quals al voltant d'un 25% necessitarà una intervenció quirúrgica, la majoria abans de complir un any.

És en aquest context que la sonda dissenyada per l’Hospital Vall d’Hebron i General Electric Healthcare permetrà planificar amb més precisió les intervencions quirúrgiques i els cateterismes. “El gran avantatge és la seguretat. Veure a temps real el cor en tres dimensions és extremadament útil. A més, com més petit és el cor, més ràpid batega i més difícil és la cirurgia”, indica el cap clínic de Cardiologia Pediàtrica de Vall d'Hebron, el doctor Ferran Rosés. “És com si abans només veiéssim quadrats en un paper i ara, de cop, comencem a veure cubs. Poder utilitzar aquesta sonda és un canvi tecnològic espectacular”, afegeix.

L'hospital és centre de referència a Catalunya en l'atenció de pacients pediàtrics amb malalties cardíaques. Cada any, en aquest centre barceloní, es fan entre 450 i 500 procediments d'aquest tipus. El doctor Rosés calcula que la nova sonda s'utilitzarà en prop de 300 intervencions cada any i assegura que “canviarà la manera com tractem els nens a partir d'ara”.

Etiquetes