Badalona impulsa un sistema d’alertes climàtiques automatitzades

La plataforma BAETULO capta els possibles riscos a través de sensors ambientals i n’informa a la ciutadania a través d’una app mòbil

Categories:

Redacció

S'han instal·lat un total de 80 sensors de diferents tipus per detectar les emergències climàtiques que poden afectar la ciutat
S'han instal·lat un total de 80 sensors de diferents tipus per detectar les emergències climàtiques que poden afectar la ciutat | @AjBadalona (Twitter)

L’Ajuntament de Badalona ha presentat el resultat final del projecte LIFE BAETULO, un sistema d’alertes climàtiques que funciona de manera automatitzada i està coordinat per Aquatec (Aigües de Barcelona) i cofinançat per la Unió Europea. La plataforma és capaç de detectar totes les classes de riscos climàtics que poden afectar el municipi, tals com inundacions pluvials, ventades, onades de fred i de calor o episodis de contaminació atmosfèrica, entre altres, i traslladar a la ciutadania els avisos i protocols d’emergència que corresponguin.

Aquesta tasca és possible gràcies a una xarxa de sensors que s’ha anat ampliant a la ciutat durant els dos anys i mig en què s’ha treballat en el projecte. En l’actualitat es disposa d’un total de 80 dispositius de diferents tipus, entre els quals es troben limnímetres de superfície o d’abocaments, estacions meteorològiques i de qualitat de l’aire, pluviòmetres o càmeres de mesures de l’alçada d’onatge. El conjunt de sensors permet alimentar una base de dades que, gràcies al programari desenvolupat, és capaç de predir de forma anticipada els possibles episodis meteorològics, fer estimacions dels seus impactes i actuar a conseqüència. A més a més, aquests conjunts de dades també es podran aprofitar per a futurs estudis d’evolució del municipi.

Per poder traslladar tota aquesta informació a la ciutadania de manera simplificada i amena, la iniciativa també ha creat una aplicació per a telèfons mòbils. Aquesta app divulga sobre els perills climàtics a través de notificacions en directe i d’explicacions sobre els diferents nivells d’alerta climàtica: la prealerta, l’alerta i l’emergència, per cadascun dels quals recomana una sèrie d’accions a seguir. Tot es duu a terme a través d’una automatització dels protocols d’emergència, que s’activen i es comuniquen amb el temps necessari perquè els gestors locals del risc puguin actuar amb una maniobrabilitat més gran.