La tecnologia impulsa la producció de bolets

Un estudi assenyala que l’ús de teledetecció d’alta resolució pot arribar a augmentar fins a un 18% el rendiment del sector forestal

Categories:

ACN

La tecnologia LiDAR permet fer valoracions del subministrament de diversos àmbits del sector forestal
La tecnologia LiDAR permet fer valoracions del subministrament de diversos àmbits del sector forestal | Lourdes Casademont (ACN)

La tecnologia de teledetecció d'alta resolució aplicada al sector forestal és una font de dades molt important per avaluar la capacitat de producció dels boscos. Així ho corrobora un estudi publicat a la revista científica Science of The Total Environment, que després d’analitzar l’ús de la tecnologia LiDAR (Light Detection and Ranging) en zones forestals dedicades a aquesta indústria ha arribat a la conclusió que la producció de bolets pot arribar a augmentar fins al 18% sobre les condicions actuals.

Les solucions LiDAR es basen a mesurar distàncies entre un punt emissor i un objecte o superfície a través de làsers i són tècniques especialment emprades en sectors com la geologia o la sismologia. En l’estudi en qüestió es van avaluar diferents alternatives silvícoles per augmentar-ne la producció, amb una planificació optimitzada a cinc anys, incorporant criteris i objectius temporals i espacials. “El model utilitzat integra criteris per optimitzar la selecció de rodals o zones d'actuació pels tractaments silvícoles, per tal de maximitzar el benefici en termes de producció conjunta de bolets i de fusta en la gestió forestal”, segons explica un dels autors del treball, l’investigador del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC) i professor de la Universitat de Lleida Sergio de Miguel.

L'estudi es va desenvolupar en una zona forestal amb importants valors culturals i econòmics vinculats als bolets. D’acord amb de Miguel, l'avaluació del potencial de producció proporciona informació valuosa per a la presa de decisions de gestió i planificació forestal per part dels responsables d'aplicar-les. “En aquest cas, s'ha centrat en els bolets, però la tecnologia aplicada permet fer valoracions del subministrament d'altres serveis ecosistèmics no fusters”, incideix l’investigador del CTFC.