Barcelona es compromet a reduir la contaminació de la maquinària d’obres públiques

L’objectiu del consistori és que el 50% dels dispositius emprats siguin lliures d’emissions el 2030

Categories:

Redacció

El sector de la construcció representa el 36% del consum global d’energia i el 39% de les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle
El sector de la construcció representa el 36% del consum global d’energia i el 39% de les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle | Isaac Planella (Imatges Barcelona)

L’Ajuntament de Barcelona ha signat una declaració internacional en què es compromet a reduir la contaminació que genera la maquinària emprada per a les construccions i obres públiques de la ciutat. En concret, l’objectiu és que el 2030 el 50% d’aquestes eines siguin lliures d’emissions, un repte al qual també s’han emparaulat poblacions com Oslo (Noruega), Copenhaguen (Dinamarca), Vantaa (Suècia) o Hèlsinki (Finlàndia).

La declaració conjunta s’ha signat en el marc d’un simposi celebrat la setmana passada a Brussel·les per la iniciativa europea Big Buyers amb el fi de conscienciar els grans compradors del mercat, com són les administracions locals, a l’hora d’impulsar la sostenibilitat de vehicles elèctrics pesats, la construcció circular i l’atenció mèdica digital. Segons aquesta plataforma, el sector de la construcció representa el 36% del consum global d’energia i el 39% de les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle (GEH).

Per reduir aquestes xifres, l’Ajuntament de Barcelona té previst aprovar una nova normativa que permeti incloure la incorporació progressiva de maquinària elèctrica i menys contaminants en les clàusules de les licitacions públiques. Paral·lelament, el consistori ja va executar durant aquest estiu una prova pilot amb aquesta classe d’infraestructures per fer una comparativa entre la contaminació ambiental i acústica que generen els aparells actuals, que generalment empren motors dièsel, i les alternatives sostenibles.