La ‘start-up’ penedesenca MWSE crea un radar per prevenir esllavissades

El dispositiu redueix el temps d’obtenció de les dades dels 12 dies als cinc minuts gràcies a l’ús de diverses bandes de freqüència

Categories:

Redacció

MWSE també treballa per al sector 'new space' i exporta el 80% de les seves vendes a l'estranger
MWSE també treballa per al sector 'new space' i exporta el 80% de les seves vendes a l'estranger | Kaja Reichardt (Unsplash)

La start-up catalana Microwave Sensors and Electronics (MWSE), assentada a la Granada (Alt Penedès), ha desenvolupat un radar per detectar el desplaçament del terreny, la qual cosa ajuda a prevenir catàstrofes naturals com esllavissades. El dispositiu fa servir diverses bandes de freqüència, la qual cosa li permet mesurar en tota classe de terrenys i infraestructures, no només en els entorns àrids.

La principal novetat d’aquest aparell respecte als seus predecessors és la rapidesa amb què pot calcular dades: mentre els sistemes tradicionals basats en satèl·lits obtenen imatges cada 12 dies, la proposta de MWSE en pot produir una cada cinc minuts. Aquesta millora és clau en espais com les mines, les glaceres i els vessants humits, on “es poden desencadenar esllavissades en qüestió d’hores”, segons apunta el conseller delegat de la start-up, Roger Jové.

MWSE va néixer a finals de 2020 a partir dels 15 anys de recerca en tecnologies de sensors microones en remot que els seus impulsors havien treballat des de la Universitat Politècnica de Catalunya. L’equip només està format per quatre persones, però més del 80% de les seves vendes són exportacions, amb projectes al Regne Unit, Finlàndia, alemanya o l’Orient Mitjà. A més a més del radar en qüestió, l’empresa també opera en el camp de la nova economia de l’espai (new space), a través de col·laboracions amb centres de recerca i l’Agència Espacial Europea (ESA) en sensors per a petits satèl·lits.