La Catosfera arrenca la 14a edició amb la creació de continguts en català com a temàtica estrella

L’esdeveniment aposta per la formació de joves en vocabulari digital i retransmissió d’eSports, i tancarà amb la final de Tindercat

Categories:

ACN

La Catosfera arrenca la 14a edició amb la creació de continguts en català com a temàtica estrella
La Catosfera arrenca la 14a edició amb la creació de continguts en català com a temàtica estrella | Aleix Freixas (ACN)

Amb una clara vocació d'arribar al públic jove, aquest dijous ha arrencat la 14a edició de la Catosfera, el punt de trobada de la internet en català. Les activitats d'aquest dijous s'han concentrat en la creació de continguts per tal de fomentar la llengua a les xarxes. El director de les jornades, Joan Camp, ha comparat les primeres retransmissions esportives de Puyal amb les dels videojocs i ha animat als nous creadors a utilitzar la seva llengua per fer contingut. També ha remarcat que el debat en la creació de continguts en català que s'ha generat en l'últim any no deixava "cap altra opció" als organitzadors que concentrar-se "en el públic jove".

La programació ha arrencat a l'auditori Josep Irla, que serà un any més la seu principal de les jornades. El creador de continguts i col·laborador de la Fundació .cat, Albert Roig, ha estat l'encarregat d'arrencar amb un concurs virtual amb alumnes d'instituts gironins. Cadascun d'ells havia de fer servir el mòbil per respondre a diverses preguntes "sobre els coneixements digitals" que tenen els joves, a través de les quals es demanava si sabien què volia dir el concepte fake news, com es pot nomenar als haters en llengua catalana o què vol dir el ciberassetjament. Per cada resposta correcta, cada jove rebia punts. També en rebia en funció de la rapidesa a l'hora de prémer la casella correcta.

Taller d’eSports

A partir del migdia, les jornades han explorat un dels continguts més consumits pel públic jove: els eSports. De la mà de l’equip Gamesports Lleida, els adolescents han participat en un taller de com fer retransmissions de jugades i com fer-ho en català. Camp ha comparat les cobertures en català de competicions de videojocs amb el moment en què Josep Maria Puyal va començar a retransmetre els partits del Barça en català a la ràdio: “Ara, està totalment normalitzat sentir-ho en aquesta llengua”.

En l'àmbit dels videojocs, el repte és el mateix: aconseguir que cada vegada més persones apostin per fer vídeos mostrant com juguen partides en català. En aquest sentit, Albert Roig ha recordat la seva experiència, que va començar amb continguts a les xarxes en castellà. Al cap d'un temps, però, va veure que se sentia "més còmode" fent-ho en català. "Potser la gent creu que pot arribar a més públic", recorda Roig, però assegura que cada persona ha de fer-ho amb la llengua que se senti més còmode.

Futur Fest a la Mirona de Salt

Les jornades sobre la internet en català tindran una clausura especial que es traslladarà a la sala de la Mirona. Camp ha afirmat que serà un espectacle que barrejarà "diversos formats" amb l'objectiu que el públic "passi una bona estona consumint continguts audiovisuals en català". Aquesta jornada, batejada com Futur Fest, també està enfocada al públic jove.

La cita més esperada del Futur Fest és el final de la gira del Tindercat, un projecte de tres joves emprenedors que ja ha aconseguit més de dos milions d'interaccions a Twitter. A més, el públic també podrà veure el nou format d'humor creat per Marc Sarrats i Manel Vidal, La Rostida, i el directe dels pòdcasts Berícid Sulfúric, guanyador del Premi Sonor a millor pòdcast de ficció, i Tardeo de Ràdio Primavera Sound amb la col·laboració de Salsa Romesco de Bunyol TV.