TDApp: intel·ligència artificial per tractar persones amb TDAH

L’aplicació elabora informes terapèutics personalitzats a partir de les preferències dels pacients i familiars

Categories:

ACN

L'algoritme creua les preferències dels pacients amb la medicació disponible per trobar la solució amb més probabilitats per assolir els objectius fixats
L'algoritme creua les preferències dels pacients amb la medicació disponible per trobar la solució amb més probabilitats per assolir els objectius fixats | ICS-IAS

Un equip de recerca multidisciplinari de professionals de la salut i de l’enginyeria informàtica liderats per la Universitat de Girona (UdG) i l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS) ha ideat una eina digital per tractar pacients amb trastorn per dèficit d’atenció amb hiperactivitat (TDAH). El programari rep el nom de TDApp i fa servir la intel·ligència artificial per elaborar automàticament informes terapèutics personalitzats que s’adaptin a les característiques i preferències de cada pacient.

L’origen de TDApp es troba en el “fracàs” dels sistemes d’informació mèdica actuals, segons explica l’investigador Xavier Castells: "Tots els pacients volen rebre el millor tractament i tots els professionals volen administrar el millor tractament; però la realitat indica que quan a una mateixa persona la visiten professionals diferents, rep també tractaments diferents". Una situació que, segons el psiquiatre de l’IAS Domènec Serrano, es deu al fet que "la informació científica creix ràpidament i no és possible que els metges s'actualitzin de manera adequada".

Això és el que intenta resoldre l’aplicació, que recull la informació sobre les preferències i les dades clíniques de les persones amb TDAH i, a través del seu algoritme, tracta d’identificar el medicament que és més probable que aconsegueixi els objectius fixats. En aquesta línia, una de les claus del sistema és que permet als mateixos pacients i familiars participar en la presa de decisions sobre el tractament. De moment, TDApp s’ha testejat amb 33 persones amb resultats positius, però per sortir al mercat caldrà obtenir la certificació europea de producte sanitari. Les previsions apunten que el producte, que s’ha finançat amb fons del Ministeri de Sanitat i gràcies a la beca e-health COMG del Col·legi Oficial de Metges de Girona, podrà llançar-se el 2024.