Badalona testeja l’ús de robots per garantir la seguretat dels pacients de centres sanitaris

La iniciativa forma part d’un projecte europeu que vol comprovar la funcionalitat d’aquests dispositius per evitar caigudes

Categories:

Redacció

El robot ROSE alerta els sanitaris sobre caigudes i riscos d'accidents durant la nit als hospitals
El robot ROSE alerta els sanitaris sobre caigudes i riscos d'accidents durant la nit als hospitals | @AjBadalona (Twitter)

Badalona és una de les quatre ciutats europees que participa en el projecte Robot ROSE COVID-19 Response, una iniciativa per testejar l’ús de robots multifuncionals en centres sanitaris per garantir la seguretat dels pacients. L’Ajuntament, a través de Badalona Serveis Assistencial, és l’única entitat de l’Estat espanyol que forma part de la iniciativa, que s’està duent a terme a l’Hospital Municipal de Badalona (HMB) i al Centre Sociosanitari El Carme (CSSC) des d’aquest mes de setembre.

Els robots estan dissenyats per l’empresa neerlandesa Heemskerk Innovative Technology (HIT) i tenen la funció de detectar i valorar els riscos que poden patir els pacients dins dels centres sanitaris, de manera que puguin evitar les seves caigudes i permetre més temps d’atenció directa als professionals. Els dispositius s’estan testejant en horari nocturn i serveixen de nexe de comunicació entre les habitacions dels residents i els sanitaris, als quals alerta si es produeix una caiguda o hi ha risc que es produeixi, si té la porta tancada o fins i tot si la barana del llit està baixada.

Més enllà de la prevenció d’accidents, els robots ROSE també interactuaran amb els usuaris que estan realitzant rehabilitació. Novament, es poden emprar com a intermediaris de comunicació entre el pacient i el professional, però també ofereixen rutines per recuperar la normalitat física i cognitiva, i fins i tot activitats lúdiques, com sentir una història o escoltar música. També es provarà la seva capacitat per obrir i tancar portes, recollir objectes del terra i lliurar-los als residents. “Projectes com aquest ens situen al capdavant de la utilització de la tecnologia d’avantguarda en la millora de l’atenció sanitària i en la millora dels serveis que es presten als pacients i al conjunt dels usuaris dels centres sanitaris”, ha declarat l’alcalde de la ciutat, Rubén Guijarro.

Badalona i els robots sanitaris

El projecte forma part de la plataforma DIH-HERO, una iniciativa per connectar centres d’innovació digital aplicats al sector de la robòtica sanitària a Europa. Badalona participa en aquesta plataforma des del 2020, quan va començar a provar dos robots logístics dissenyats per PAL Robotics. Amb la mateixa companyia s’està executant un segon projecte, en què es busca que el robot TIAGo Base Delivery es desplaci manera autònoma per la segona planta de l’HMB.

Etiquetes