Girona crearà una app per localitzar els punts de la ciutat insegurs per les dones
La ciutadania podrà identificar de manera anònima aquells llocs que considerin perillosos i explicar-ne el motiu
Categories:
L’ajuntament de Girona ha anunciat la creació d’una aplicació mòbil destinada a geolocalitzar les ubicacions de la ciutat on les dones se sentin insegures. L’objectiu és identificar "els llocs i motius concrets" que els creen aquesta sensació, veure si és compartida i actuar per posar-hi remei, segons ha explicat l’alcaldessa Marta Madrenas.
Aquesta aplicació serà una “peça clau” del futur mapa de seguretat en clau de gènere que l’ajuntament està preparant, que combinarà la informació aportada per la ciutadania amb dades policials i altres d'estadístiques recollides per la Unitat Municipal d'Anàlisi Territorial (UMAT). L’eina vol identificar sobre plànol quins són els punts de la ciutat on les dones se senten insegures i, a partir d'aquí, prioritzar actuacions per evitar que, quan hi caminin, ho facin amb desassossec. Entre les solucions, el consistori contempla millorar la il·luminació, posar parades d'autobús a demanda o moure aparcaments per evitar que estrenyin la vorera.
"Volem que les dones ens geolocalitzin aquells llocs on se senten insegures i que ens expliquin exactament quin és el motiu", ha concretat l'alcaldessa. "Perquè és massa fosc, perquè la llum d'aquell carrer sempre falla, perquè una vorera és estreta i l'altra és plena de cotxes aparcats i els fa por passar-hi...", ha exemplificat Madrenas, admetent que hi poden haver moltes causes que creïn intranquil·litat, especialment de nit. El paper de l’aplicació és, d’una banda, agilitzar la recollida de dades, i de l’altra, permetre que les afectades puguin aportar informació de qualitat de manera anònima.
La informació recaptada per la nova eina serà emprada per lluitar contra la “sensació d’inseguretat”, però no en forma de més presència policial, sinó a través de canvis urbanístics i de mobilitat. La voluntat de l’ajuntament és posar en marxa el mapa de seguretat en clau de gènere a finals de 2022, però la manca de plataformes tecnològiques per part de la UMAT amb les característiques necessàries per dur a terme la iniciativa pot fer que s’allarguin els terminis, ja que caldrà contractar una empresa externa.