Com ens afectarà la 5G?

La connexió, de molt baixa latència, podrà evitar pandèmies com la del coronavirus, però caldrà tenir més cura de la privadesa de les dades

Categories:

Redacció

La 5G tindrà molta importància a la indústria perquè permetrà obtenir connexions estables i segures
La 5G tindrà molta importància a la indústria perquè permetrà obtenir connexions estables i segures | Unsplash

Els operadors mòbils invertiran més d'un bilió d'euros durant els pròxims anys perquè el 5G arribi al dia a dia de la ciutadania. Segons les estimacions de la GSMA, almenys una de cada cinc connexions mòbils faci servir aquesta xarxa cap a l'any 2025. Però realment ens canviarà la vida? I en cas que sigui així, quan?

Els experts responen que els canvis arribaran progressivament, però no seran evidents per a tothom. “Percebrem que els telèfons mòbils tenen més velocitat de dades, però a un usuari no expert potser no li semblarà significatiu perquè ara mateix ja pot, per exemple, mirar un vídeo de YouTube des del mòbil amb una qualitat acceptable”, assenyala el professor dels Estudis d'Informàtica, Multimèdia i Telecomunicació de la UOC Xavier Vilajosana. “La diferència és que el vídeo que podrà veure d'aquí a un temps serà un vídeo que tindrà 8K o realitat augmentada i que, en lloc d'ocupar 600 MB com ocupa ara, ocuparà 10 GB”, afegeix.

Vilajosana: “Si aquesta infraestructura abans era una carretera, ara serà una autopista. El que canvia és l'escalat de la xarxa”

De fet, el que realment canvia amb la 5G és la infraestructura de comunicacions, que s’actualitzarà en àrees que no percebem a simple vista: “L'accés sense fil serà molt més ràpid del que és ara perquè s'obriran més bandes de telecomunicacions. Com que el que s'intenta és que tot s'acabi connectant a internet —els cotxes, les neveres, els robots de les fàbriques, etc.—, hi haurà molt més trànsit. I en l'àmbit de les telecomunicacions no hi ha màgia: si vols que hi càpiguen tots i córrer més, necessites una autopista més gran. Per això les bandes de televisió que ja no s'empren s'utilitzaran per comunicar i enviar dades. Si aquesta infraestructura abans era una carretera, ara serà una autopista. El que canvia és l'escalat de la xarxa”.

Usos reals

Peter Stuckmann, cap de la unitat de sistemes per a la futura connectivitat de la Comissió Europea, afirmava fa unes setmanes en la darrera edició del 5G Forum, que la connexió podria ser un aliat contra el coronavirus perquè permetria afrontar l'atenció mèdica a distància i ens ajudaria a encarar les crisis sanitàries en un futur.

Els experts afirmen que, efectivament, facilitarà que nombrosos serveis mèdics es puguin dur a terme en remot. Però, a més, tindrà la capacitat de no paralitzar el món en cas que hi hagi una altra pandèmia. Segons Vilajosana, el fet de tenir una infraestructura de telecomunicacions amb una connectivitat tan àmplia farà que “els entorns de treball siguin més sòlids davant de pandèmies, de manera que tota la societat en sortirà beneficiada perquè estarà més ben connectada”.

Quan hem de comprar un mòbil nou?

Tot i que ja hi ha mòbils al mercat que poden fer servir la 5G, els experts adverteixen que encara no tenim necessitat de canviar-nos el terminal. Segons el professor dels Estudis d'Informàtica, Multimèdia i Telecomunicació de la UOC Carles Garrigues, si avui compréssim un mòbil 5G, no n'aprofitaríem tots els avantatges: “En aquests moments, la infraestructura desplegada és la 5G NSA (non stand-alone), però l'any que ve és possible que ja tinguem algunes ofertes comercials de cobertura 5G SA (stand-alone)”. La diferència és que l'estàndard NSA implica que s'aprofita la infraestructura 4G actual, de manera que el nucli de la xarxa es manté i només evoluciona la part de la interfície de ràdio, que passa a ser 5G NR (new radio), mentre que en l'estàndard SA tota la infraestructura és de nova generació, tant la part de la interfície de ràdio (new radio, NR) com la part del nucli de la xarxa (next generation core network, NGCN), que augmentarà la velocitat de baixada (més de 10 Gbps, teòricament), fet que implica menys latència (fins a 1 ms) i augmenta la velocitat de pujada.

Vilajosana: “D'aquí a una dècada, segurament la 5G ja s'haurà implantat a tot arreu, tot i que llavors ja parlarem de la 6G o la 7G”

No obstant això, encara falta temps perquè a l'Estat espanyol puguem començar a utilitzar massivament la 5G. Tot i que alguns operadors ja diuen que tenen alguna infraestructura desplegada que fa servir les bandes de la 5G, és per al final del 2022 o el començament del 2023 quan s'espera que en els llocs més poblats es comenci a fer servir de manera majoritària. En qualsevol cas, serà una implantació progressiva. “D'aquí a una dècada, segurament la 5G ja s'haurà implantat a tot arreu, tot i que llavors ja parlarem de la 6G o la 7G”, afirma el professor Vilajosana.

La lletra petita de la 5G

Tot i que, segons els experts, el pas de la 4G a la 5G no és un canvi tan radical com el que vam experimentar amb el canvi de la 2G a la 3G —en què pràcticament vam passar de poder enviar només SMS a poder veure vídeos amb el mòbil—, l'actualització d'infraestructures que implica la 5G és un avenç important. Però tindrà cap efecte negatiu, aquest canvi?

Garrigues: “Si realment volem treure profit de la connectivitat 5G, haurem de pensar en tarifes de dades il·limitades, que tindran un cost més elevat”

Una de les advertències que fa Vilajosana és la relacionada amb la privacitat: “Es pressiona perquè tot estigui connectat a la xarxa i qui gestiona aquesta informació té moltíssima informació de la població. En aquest sentit alerta que cal ser “molt conscients de la tecnologia que fem servir i, quan en un futur comprem un cotxe i ens diguin que està connectat, hauríem de demanar si aquesta connexió es pot desactivar, perquè és possible que no vulguem que, a canvi que ens diguin que hi ha un semàfor en vermell a 100 metres, sàpiguen on anem”, i afegeix que cal “una regulació més estricta”.

Un altre aspecte que cal tenir en compte amb l'arribada de la 5G és el del cost de la tarifa de dades. Tal com assenayala Garrigues, amb velocitats de més de 2 Gbps es poden baixar grans volums de dades en un temps rècord i esgotar la tarifa de dades en molt poc temps. “Si realment volem treure profit de la connectivitat 5G, haurem de pensar en tarifes de dades il·limitades que, sense cap mena de dubte, tindran un cost més elevat”, adverteix.