Dues setmanes sense connexió a internet al CSIC per un ‘ransomware’

Tallar l’accés a la xarxa és el primer pas per fer front a un ciberatac, però el centre d’investigacions continua sense restablir-la

Categories:

Redacció

| Succo (Pixabay)

El Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) ha estat víctima d’un ciberatac de ransomware “menor i localitzat” que ha deixat la institució sense internet. L’incident suma ja més de dues setmanes sense connexió, segons apunta l’investigador Pablo Chacón en una carta al director publicada al diari ABC. El tall a la infraestructura el van efectuar el Centre Criptològic Nacional (CCN) i Centre d'Operacions de Ciberseguretat de l'Administració General de l'Estat i els seus Organismes Públics (COCS) “sine die” i ha provocat “projectes d’investigació retrassats, comunicacions tallades, administració del CSIC bloquejada, milers i milers d’euros perduts”, ha detallat.

Chacón compara l’episodi i l’actuació amb altres espais reconeguts com el CNRS, la NASA o el EMBL, on afirma que seria “impensable un tall d’aquestes característiques”.

L’operativa per minimitzar l’atac va consistir en una desconnexió del macrolan per apagar temporalment els diversos centres d’investigació de la seu central de Madrid i evitar la fuita de dades. Els ciberdelinqüents van encriptar de forma complexa part de la informació del centre en l’última quinzena de juliol. Dies abans, la seu electrònica va deixar de funcionar i van quedar inoperatives les pàgines web d’organismes com l’Institut de Ciències del Mar, el Centre Nacional de Microelectrònica, l’Institut de Microelectrònica de Barcelona i la Unitat de Tecnologia Marina.

Ni el CSIC, ni cap dels dos organismes que han investigat el ciberatac, han confirmat oficialment l’incident ni han donat explicacions de les múltiples queixes dels investigadors a les xarxes socials.