1,7 MEUR per a sofàs, mobles i portes intel·ligents

Un consorci català inverteix en el desenvolupament de productes ‘smart’ per a l’hosteleria, el comerç i les oficines

Categories:

Redacció

Kave Home ha desenvlupat el sofà intel·ligent d'exterior
Kave Home ha desenvlupat el sofà intel·ligent d'exterior | Cedida

Un consorci de tres empreses i tres centres tecnològics catalans ha invertit 1,7 milions d’euros per dissenyar mobles intel·ligents. El projecte està liderat pel clúster CENFIM i ha permès aplicar la Internet de les Coses en tres prototips. El primer és un sofà d’exterior que indica a la plataforma si està sent utilitzat i recull indicadors com la temperatura o el grau d’insolació; mentre que el segon és un moble expositor  per a botigues que monitora els productes exposats, la seva posició o il·luminació i alertar si porten una estona excessiva fora del seu lloc. Finalment, la porta amb tecnologia òptica detecta la intencionalitat de pas de les persones per evitar obertures estèrils amb el conseqüent estalvi d’energia per a la calefacció o la refrigeració.

La iniciativa compta amb la participació de les empreses Arquetypo, Kave Home i Motion4, així com la dels centres tecnològics Eurecat, Leitat i la Fundació i2CAT. L’objectiu principal és impulsar l’especialització intel·ligent de les indústries de la moda i de l’hàbitat a Catalunya per tal de digitalitzar-lo. Els sector principals són l’hostaleria, el comerç i les oficines. Segons el director tècnic del projecte, Jaisiel Madrid, la transició de productes cap a l’àmbit smart “s’ha parlat força en electrònica i electrodomèstics, però en interiorisme encara queda molt camí per recórrer”.

En aquest sentit, Madrid ressalta que, a banda dels prototips, també s’ha desenvolupat “una plataforma IoT i un gateaway que permeten, respectivament, connectar qualsevol producte hàbitat amb sensòrica”. Aquesta plataforma, juntament amb el gateaway, “uneix els diferents protocols de comunicació de cada producte, facilita que es connectin entre si i centralitza totes les dades que aporten per tal d’oferir valor tant per al gestor de l'espai com per a l'usuari del producte”, afegeix.

ACCIÓ, l’agència per la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball, ha cofinançat el projecte en el marc de les Comunitats RIS3CAT.