Els préstecs digitals a les biblioteques es disparen en plena pandèmia

El sistema eBiblioCAT registra més de 52.700 usuaris durant els mesos de confinament

Categories:

Redacció

El sistema de biblioteques públiques permet l'accés a la cultura digital durant el confinament
El sistema de biblioteques públiques permet l'accés a la cultura digital durant el confinament | Michal Jarmoluk / Pixabay

El nombre de préstecs digitals a les biblioteques públiques de Catalunya s’ha incrementat d’un 336% durant la pandèmia del coronavirus, segons les dades de l’estudi Els efectes de la Covid-19 en els serveis virtuals de les biblioteques de Catalunya. L’informe, elaborat per la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya, assenyala la qualitat i la varietat del fons disponible a l’eBiblioCAT com els atributs que han ajudat a incrementar-ne la demanda.

El servei està disponible per a tota la ciutadania mitjançant el carnet de biblioteca pública i ha estat utilitzat per més de 52.700 persones duant el període de confinament. L’element més ben valorat pels usuaris és la comoditat d’accés al servei. “L’augment d’usuaris posa en valor l’esforç que han fet les biblioteques des de l’esclat de la pandèmia per garantir l’accés universal a la cultura, en el format que sigui i des d’on sigui”, ha assegurat el diputat de Cultura de la Diputació de Barcelona, Joan Carles Garcia Cañizares.

El nombre d’usuaris actius en el préstec abans del confinament s’ha duplicat. També s’ha superat el nombre de préstecs totals (presencials i digitals) durant el període de pre-confinament. Així mateix, l’informe apunta que 83% dels usuaris del servei d’eBiblio l’utilitzaria igual o més que abans del confinament, refermant que l’escenari més immediat apunta a una convivència dels serveis de préstec digital i presencial.

L’estudi, que està previst que s’acabi a la tardor, es complementa amb una enquesta a 10.000 persones elaborada durant el mes de juny. Els usuaris enquestats han valorat amb un 8,1 sobre 10 el servei de préstec digital eBiblio.