El telescopi James Webb publica la imatge infraroja més nítida de l’univers
La fotografia representa el cúmul de galàxies SMACS 0723 i és el resultat d’una col·laboració entre la NASA, l’ESA i la CSA
Categories:
El telescopi espacial James Webb ha publicat la imatge infraroja més nítida i profunda de l’univers presa fins ara. La fotografia, que s’ha fet pública aquesta matinada en un acte protagonitzat pel president dels Estats Units, Joe Biden, mostra el cúmul de galàxies SMACS 0723, està formada per diverses longituds d’ona i s’ha captat després de 12,5 hores d’exposició.
La imatge en qüestió és la primera de les cinc fotografies a color que es mostraran durant el dia d’avui. Les altres quatre mostraran la Nebulosa de la Quilla (NGC 3372), el planeta gegant WASP-96b, la Nebulosa dels Vuit Esclats (NGC 3132) i el Quintet de Stephan, un grup de cinc galàxies de la constel·lació del Pegàs. El James Webb es diferencia del telescopi espacial Hubble en molts aspectes: es troba a molta més distància de la terra, té un diàmetre tres vegades superior i compta amb major protecció. A efectes pràctics, això li permetrà observar les estrelles formades fins 250 milions d’anys després del Big Bang, una xifra que, amb els telescopis actuals, es limita als 400 milions d’anys després del Big Bang.
HUBBLE vs JWST: Here's the difference. Welcome to a new era of astronomy. pic.twitter.com/ATIOhc2mnQ
— Ian Lauer (@ianlauerastro) July 11, 2022
Aquesta fotografia ha estat possible gràcies a la missió Webb, una iniciativa conjunta entre la NASA, l’ESA (Agència Espacial Europea) i la CSA (Agència Espacial Canadenca) que ha costat més de 9.700 milions de dòlars. El telescopi, que és el principal observatori científic espacial del món, es va llançar a l’espai el 25 de desembre de 2021 en un coet Ariane 5 des del port espacial europeu de la Guaiana Francesa.