La ramaderia extensiva aposta per la geolocalització per monitorar el bestiar

Unió de Pagesos testeja un projecte pilot als Pirineus per controlar el moviment i les constants vitals dels animals mentre pasturen

Categories:

Redacció

Els collars de geolocalització permet als ramaders identificar pautes de comportament anòmales
Els collars de geolocalització permet als ramaders identificar pautes de comportament anòmales | Unió de Pagesos

El sindicat Unió de Pagesos ha impulsat un projecte pilot basat en geolocalització per controlar l’estat de salut i la ubicació del bestiar en la ramaderia extensiva dels Pirineus. La iniciativa, en què també participen la Cooperativa de Sort i la Cooperativa Pirenaica i té l’assessorament de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), consisteix en l’ús de collars de geolocalització fabricats per l’empresa malaguenya Digitanimal.

Gràcies a aquest dispositiu, els ramaders poden detectar dades de moviment i temperatura, així com intuir determinades patologies o problemes fisiològics quan identifiquen comportaments anormals en els animals. “El collar ens indicava que una vaca havia reduït molt la seva activitat en comparació amb els dies anteriors i les seves companyes i, quan la van anar a buscar, li van trobar una mastitis, una inflamació del teixit mamari”, ha exemplificat l’investigador del programa de Benestar animal de l’IRTA, Antoni Dalmau. Un altre dels avantatges d’aquesta tecnologia és poder consultar l’històric de moviment, un registre que, ben analitzat, permet reconèixer problemàtiques externes com els atacs de fauna salvatge. En aquests casos, amb una triangulació adequada de les dades es podrien crear sistemes d’alarmes que avisin en directe i permeti als ramaders actuar en conseqüència.

El projecte en qüestió s’ha estudiat durant dos anys, entre 2019 i 2021, i hi han participat tretze ramaders amb vaques, egües i ovelles. El següent pas és millorar el procés de captació d’informació i automatitzar el seu processament. En aquest sentit, els impulsors de la iniciativa es plantegen incorporar nous tipus de sensors, com els acceleròmetres. Un altre dels deures pendents del sector, que encara no ha adoptat de forma massiva aquestes tècniques, és la creació d’algoritmes que puguin interpretar pel seu compte les anomalies en el comportament del bestiar i avisar als ramaders quan es produeixin. “La tecnologia ens permet conèixer millor que mai el bestiar i avançar en salut i seguretat”, ha assegurat el coordinador territorial de les comarques de muntanya a Unió de Pagesos, Joan Guitart.