L’aeroport de Lleida-Alguaire esdevindrà un centre de recerca sobre mobilitat aèria

El govern ha arribat a un acord amb l’empresa britànica Inmarsat per convertir les instal·lacions en un punt de referència europeu d’innovació

Categories:

ACN

El 2030 es preveu que hi haurà 40 vegades més vehicles aeris comercials no tripulats que avions comercials
El 2030 es preveu que hi haurà 40 vegades més vehicles aeris comercials no tripulats que avions comercials | Inmarsat

El Govern i Inmarsat, empresa amb seu al Regne Unit especialitzada en serveis satèl·lits mòbils, han assolit un acord per convertir l'Aeroport de Lleida-Alguaire en un centre europeu d'excel·lència per innovar en la gestió del trànsit aeri (ATM) i del trànsit sense tripulació (UTM). Amb aquest acord pioner, l’aeròdrom lleidatà posarà les seves instal·lacions a disposició dels programes d'investigació en mobilitat aèria d'Inmarsat i els socis d'aquesta firma. L'objectiu és alleujar la crisi de la capacitat del trànsit aeri, atès que el 2030 es preveu que hi haurà 40 vegades més vehicles aeris comercials no tripulats que avions comercials.

Segons expliquen des d'Inmarsat, la col·laboració de l'aeroport lleidatà amb l'empresa contribuirà a impulsar inversions i atreure a la zona empreses relacionades amb la indústria aeronàutica, cosa que generarà nous llocs de treball. Inmarsat Velaris combina un servei de comandament i control amb programari i serveis transformadors, dissenyats i desenvolupats específicament per al sector comercial de vehicles aeris no tripulats (UAV). "En centrar-nos en la unificació de l'espai aeri, volem convertir els conceptes en realitats tangibles que tinguin beneficis en el món real; no hi ha temps per perdre quan es tracta de portar el nostre espai aeri cap al futur", ha detallat el director sènior d'UAV i UTM d'Inmarsat, Anthony Spouncer.

La investigació realitzada per Inmarsat i els seus socis es durà a terme en períodes de fins a quatre vegades l'any en forma de demostracions pràctiques. "Els esforços realitzats per transformar les proves i les teories en tecnologies de ple dret ajudaran a pal·liar els principals problemes als quals s'enfronta la indústria de l'aviació, especialment la crisi de capacitat i el problema de l'espai aeri fragmentat", segons Spouncer. "Formar part de la xarxa de socis Velaris d'Inmarsat garantirà que el centre pugui accedir a una àmplia xarxa d'experts dedicats a un objectiu comú: desenvolupar una tecnologia que transformarà el futur tant de l'ATM com de l'UTM", ha assegurat el director d'Aeroports de Catalunya, Jordi Candela.