Neurocientífics catalans demostren que la música que genera curiositat es recorda millor

L’estudi, efectuat a través d’una aplicació mòbil, s’ha presentat en el Sònar+D d’enguany

ACN

Neurocientífics catalans demostren que la música que genera curiositat es recorda millor
Neurocientífics catalans demostren que la música que genera curiositat es recorda millor | Karolina Grabowska (Pexels)

Un estudi neurocientífic realitzat al Sònar+D de 2021 a través d’una aplicació mòbil demostra que les cançons que desperten més curiositat es recorden millor i ens predisposen a pagar més per adquirir-les. La investigació, que s’ha presentat aquest dijous en una taula rodona al certamen de música i tecnologia, ha estat liderada per un grup de neurocientífics de l’Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) i la Universitat de Barcelona, juntament amb l’artista Alicia Carrera.

L'experiment Being a Curious Music-Mind, que es va dur a terme a través de les experiències de 150 persones durant una sessió de música electrònica, ha determinat que la curiositat i el plaer que experimentem escoltant una cançó són paràmetres altament relacionats que afecten també el grau d’absorció que sentim. “En sentir aquesta combinació de curiositat i plaer per una cançó és possible que ens resulti més fàcil endinsar-nos en la cançó i deixar-nos portar”, ha indicat Gemma Cardona, investigadora de l’IDIBELL. Aquesta relació també pot predir si ens gastarem diners en aquella cançó, l’interès que desperta per conèixer més sobre aquella i si recordarem la cançó amb el pas del temps.

D’altra banda, els investigadors també apunten que cançons similars no s'avaluen igual, en canvi, persones amb perfils similars sí que emeten avaluacions similars. És a dir, que els factors interns, com la sensibilitat musical, variables personals, o l’experiència prèvia amb el tipus de gènere musical tenen molt més pes a l’hora de valorar un peça musical que no pas els externs, com l'estructura específica d'una cançó. "La solidesa i coherència d'aquests resultats ens obre les portes a ampliar l'estudi incloent-hi altres estils musicals i altres poblacions que corroborin els nostres resultats”, ha declarat el cap del grup de recerca en Cognició i Plasticitat Cerebral de l'IDIBELL, Antoni Rodríguez-Fornells.