Un milió d’euros per a 70 idees trencadores

La Generalitat destina ajuts de fins a 15.000 euros per a desenvolupar, evolucionar o testejar projectes empresarials tecnològics

Categories:

Redacció

La fabricació additiva amb impressió 3D és una de les tecnologies emprada per algunes de les propostes que han rebut ajuts de la Generalitat
La fabricació additiva amb impressió 3D és una de les tecnologies emprada per algunes de les propostes que han rebut ajuts de la Generalitat | Vicente Zambrano González (Imatges Barcelona)

La Generalitat de Catalunya, a través d’ACCIÓ (l’agència per a la competitivitat de l’empresa), ha impulsat una línia d’ajuts dotada d’un milió d’euros per potenciar la disrupció empresarial de 70 projectes tecnològics catalans. Les subvencions consten de gairebé 15.000 euros per companyia i van destinades al desenvolupament d’idees disruptives (21 iniciatives), a l’evolució de conceptes ja en marxa (21) i a la col·laboració entre start-ups  i empreses per dur a terme proves pilot per testejar i validar noves tecnologies (28).

La iniciativa pública, anomenada Catalonia Exponential i posada en marxa el 2019, busca donar un cop de mà a empreses amb projectes innovadors que s’alineïn amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). En concret, el sector amb més propostes és el de la salut, amb un 21% de les empreses, seguit de prop pels sistemes industrials (20%) i per l’alimentació (16%), i de més lluny per àmbits com la mobilitat sostenible, la cultura, l’energia o el disseny. Totes elles destaquen per l’ús de tecnologies en auge, com la intel·ligència artificial, l’Internet de les Coses (IoT), el big data, la 5t, el blockchain, el cloud, la fabricació additiva, la realitat virtual, la robòtica, la fotònica, la quàntica o la ciberseguretat.

Pel que fa al repartiment territorial, la demarcació de Barcelona aglomera la gran majoria de projectes empresarials, amb tres de les seves comarques liderant la classificació de les 14 que disposen d’alguna iniciativa subvencionada. El Barcelonès agrupa el 60% de les propostes, mentre que el Vallès Occidental i el Baix Llobregat el segueixen amb un 10% i un 9%, respectivament. “Aquests ajuts representen una empenta per passar de la innovació incremental a la més disruptiva, que comporta més risc i, alhora, més retorn”, ha assegurat el director general d’Innovació i Emprenedoria del Departament d’Empresa i Treball, Lluís Juncà.