Premien un projecte de la UOC per reduir la petjada ambiental del sector tecnològic

El repte Tech & Climate selecciona la universitat i l’empresa Awense com a guanyadors per les solucions alineades amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’Agenda 2030

Categories:

Redacció

L'eina de la UOC mesura l'ús dels recursos computacionals al núvol per desenvolupar polítiques d’eficiència energètica
L'eina de la UOC mesura l'ús dels recursos computacionals al núvol per desenvolupar polítiques d’eficiència energètica | Pixabay

Les solucions tecnològiques de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i de Awesense (Canadà) s’han alçat com a guanyadores del repte Tech & Climate, convocat per Digital Future Society amb la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona. La iniciativa, que busca reduir la petjada ambiental de les empreses tecnològiques i que compta amb una aportació de fins a 40.000 euros per guanyador, permetrà implementar els dos projectes pilot a la ciutat comtal amb la voluntat de trobar solucions en l’entorn digital que ajudin els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’Agenda 2030.

La UOC ha dissenyat una eina per avaluar la petjada ambiental de la computació al núvol, la qual utilitza grans quantitats d’energia. Aquesta solució mesura l’ús efectiu dels recursos en el cloud i calcula l’energia gastada, el que permet desenvolupar polítiques d’eficiència energètica per a un consum òptim.

L'eina de la UOC mesura l'ús dels recursos computacionals al núvol per desenvolupar polítiques d’eficiència energètica

Per la seva banda, Awesense ha presentat una plataforma de software per optimitzar la producció i el consum d’energia en els sistemes energètics. La solució digitalitza l’ús d’energia, optimitzant la seva eficiència i identificant problemes mitjançant el rastreig de paràmetres diferents en temps real.

Iniciatives d’arreu del món

El repte ha avaluat 27 projectes, més de la meitat internacionals, amb solucions proposades des de Singapur, Suècia, Brasil, Rwanda o Pakistan. Les solucions presentades havien de provar-se i la seva implementació havia de ser tècnicament factible en menys de 12 mesos. A més, les eines havien de ser escalables i preparades per al futur, prevenint escenaris futurs immediats pel que fa als canvis i tendències tecnològiques.

Digital Future Society, iniciativa impulsada per la Vicepresidència Tercera del Govern d’Espanya – Ministeri d’Afers Econòmics i Transformació Digital, Red.es i Mobile World Capital Barcelona, ​​construeix un futur més just i inclusiu en l’era digital per millorar l’impacte de la tecnologia en la societat.

Amb aquest objectiu, connecta institucions, corporacions, organitzacions cíviques i acadèmia, per generar debat, compartir coneixement, crear solucions per als desafiaments que presenta l’avanç digital i apropar-les a la ciutadania. Digital Future Society treballa en quatre àrees clau: innovació pública; confiança i seguretat digital; creixement equitatiu; i inclusió i empoderament ciutadà.