La UB incorporarà la segona bioimpressora 4D d’Europa

Marsella és l’únic punt del continent amb un dispositiu similar, pensat per introduir teixits i òrgans artificials a la pràctica mèdica

Categories:

Redacció

La UB tindrà una bioimpressora 4D capaç de generar teixit i òrgans artificials per introduir a la pràctica clínica
La UB tindrà una bioimpressora 4D capaç de generar teixit i òrgans artificials per introduir a la pràctica clínica | UB

La Universitat de Barcelona (UB), a través del Centre per a la Producció i Validació de Teràpies Avançades (Creatio), adquirirà i posarà en marxa la segona bioimpressora 4D guiada per làser d’Europa. Actualment, només Marsella compta amb un dispositiu de les mateixes caràcterístiques, el qual permet introduir teixits i òrgans artificials a la pràctica clínica amb la combinació de biomaterials i cèl·lues.

La bioimpressora estarà ubicada a la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut, i estarà operativa a mitjans del 2022, segons ha anunciat la UB en un comunicat. El centre de recerca ha obtingut 999.604 euros de finançament del Ministeri de Ciència i Innovació mitjançant una convocatòria destinada a serveis per a la investigació.

Un sistema robòtic i amb algoritmes

L’aparell que instal·larà el centre Creatio combina dos sistemes de bioimpressió: extrusió, plenament consolidat en el sector, i el guiatge per làser, que permet una col·locació precisa de les cèl·lules. La màquina compta amb un braç robòtic de sis eixos totalment automatitzat capaç d’imprimir components de teixit en 3D en unes condicions estèrils i un control en línia basat en algoritmes d’aprenentatge automàtic per confirmar que el disseny final es correspon al previst.

Les dades generades en tots els passos del procés s'utilitzen per modelar la formació de teixits. S'està desenvolupant un programari per projectar l'autoorganització dels teixits, la qual cosa vol dir anticipar l'evolució de la construcció bioimpresa en el temps.

La substitució i reparació de lesions cartilaginoses i tendinoses són les principals patologies que poden beneficiar-se de la bioimpressió, tot i que diversos estudis clínics ja treballen per ampliar-ne l’aplicació a la generació de pell artificial i de teixit hepàtic, vascular o ossi, entre d’altres. Creatio també treballa en una investigació per utilitzar la tecnologia en malalties neurodegeneratives com a coordinador. El projecte té per objectiu emprar la tècnica per generar minicervells i trasplantar-nos com a alternativa de cèl·lules al cervell de pacients amb aquestes afectacions.