Doctor x Nabat, intel·ligència artificial per identificar malalties en els conreus

L’aplicació desenvolupada per investigadors de la UB i Agrotecnio és capaç d’analitzar afectacions de les plantes a través de fotografies fetes amb el mòbil

Categories:

Redacció

L'aplicació ja està disponible per a Android i s'ha testejat amb cultius de tomàquets, cogombres i pebrots a Egipte, Tunisia i als Emirats Àrabs Units
L'aplicació ja està disponible per a Android i s'ha testejat amb cultius de tomàquets, cogombres i pebrots a Egipte, Tunisia i als Emirats Àrabs Units | UB

La tecnologia cada cop té més presència en tots els sectors productius, i l’agricultura i l’horticultura no en són l’excepció. La intel·ligència artificial és una de les tècniques que està entrant amb més força en aquest camp, com demostren les propostes de WAATIC i Eurecat, i ara se’ls ha sumat Doctor X Nabat, una aplicació desenvolupada per membres del grup d’investigació Fenòmica Vegetal, vinculada a la Universitat de Barcelona (UB) i Agrotecnio (centre adscrit a la Universitat de Lleida) que és capaç d’identificar les malalties o plagues que sofreix una planta a través de fotografies fetes amb el mòbil.

“La intel·ligència artificial ofereix moltes possibilitats a l’agricultura, i una d’elles és la creació d’aplicacions gratuïtes com aquesta, que hem posat a disposició dels agricultors per ajudar-los a combatre les seves pèrdues”, ha declarat l’investigador principal del grup Fenòmica Vegetal, Josep Lluís Araus. El projecte és el fruit de dos anys de recerca orientats a combatre el malbaratament de collites que suposen les malalties i plagues, que representen entre un 20% i un 40% del total segons l’Organització de les Nacions Unides per a l’Agricultura i l’Alimentació (FAO).

Carlisle Kefauve: “L’agricultor que es troba al camp rep una resposta immediata després de pujar la imatge de la malaltia, només en deu segons”

En aquest sentit, l’equip de Fenòmica Vegetal ha creat un algoritme entrenat a base de deep learning amb més de 25.000 fotografies de diferents plagues, malalties, estressos abiòtics i deficiències nutricionals per tal que la IA sigui capaç de diferenciar-los en casos reals. “L’aprenentatge profund ens permet accelerar el funcionament de l’aplicació per tal que l’agricultor que es troba al camp rebi una resposta immediata després de pujar la imatge de la malaltia, només en deu segons”, assenyala l’investigador Shawn Carlisle Kefauve. Donctor X Nabat ha estat testejada amb conreus de tomàquet, pebrot i cogombre d’Egipte, Tunísia i els Emirats Àrabs Units, i s’està desenvolupant per a altres conreus de zones mediterrànies.

L’aplicació es troba actualment disponible de manera gratuïta per a dispositius Android. Ara per ara, només inclou l’anglès com a llengua disponible, però l’equip treballa per llançar una segona versió que inclogui el francès i l’àrab. La intenció de Fenòmica Vegetal és promoure Doctor X Nabad als professionals del sector a través d’activitats de formació a països mediterranis en vies de desenvolupament que s’impartiran durant el 2022.