Protegir-se del coronavirus amb el mòbil

Surten al mercat diverses aplicacions per a telèfons intel·ligents que faciliten les pautes d’higiene i redueixen al màxim el risc de contagi

Redacció

El mòbil s'ha convertit en un aliat per a la detecció precoç, tractament i seguiment dels protocols davant la covid-19
El mòbil s'ha convertit en un aliat per a la detecció precoç, tractament i seguiment dels protocols davant la covid-19 | CC0

La fi del confinament per la covid-19 és a prop, però res apunta que es pugui tornar a la “vida normal” d’abans. Segons un estudi publicat a la revista Science, és possible que, a més de mantenir les precaucions relacionades amb la higiene, hàgim de seguir mesures de distanciament social fins l'any 2022. La bona notícia és que els smartphones ens ajudaran a complir les normes, i especialment la tecnologia Blutooth de la mà de gegants com Google i Apple.

Antoni Pérez Navarro, professor dels Estudis d'Informàtica, Multimèdia i Telecomunicació i sotsdirector d'investigació de l'eLearn Center de la UOC, assegura que els pròxims mesos augmentarà l'ús dels smartphones en l'àmbit de la telemedicina. De fet, als Estats Units i la Gran Bretanya, el 8 % de la població ja ha utilitzat serveis desenvolupats per detectar remotament el coronavirus, segons un estudi que s'ha publicat fa poc a GlobalWebIndex. No obstant això, el professor de la UOC considera que encara veurem molts altres avenços: “Per exemple, encara no hi ha telèfons capaços de recollir informació com la temperatura corporal amb una precisió acceptable, ni eines d'intel·ligència artificial que et facin recomanacions i avisos a partir d'aquesta informació”.

Solucions tecnològiques com la millor opció

De moment, ja ens podem protegir de diferents maneres de la covid-19 mitjançant els smartphones. En només unes setmanes, s'han dissenyat aplicacions com Crowdless, llançada per Lanterne amb el suport de l'Agència Espacial Europea (ESA, per la sigla en anglès), amb la qual podem evitar trobar-nos amb molta gent al supermercat o a la farmàcia si la consultem abans de sortir de casa.

També amb l'objectiu de facilitar que mantinguem la distància de seguretat recomanada per l'OMS, Snapchat ha llançat el filtre My Social Distance, que es basa en la realitat augmentada i ens avisa en cas que estiguem massa a prop d'una altra persona. “Mitjançant la identificació dels peus de l'usuari amb la càmera del mòbil, calcula la distància recomanada per l'OMS per evitar contagis i hi dibuixa un diàmetre de seguretat al voltant”, assenyala Luis Villarejo, investigador de la UOC i CEO d'Immersium Studio.

En el camp dels mòbils, hi ha Vuforia Chalk, una app amb la qual es facilita l'assistència remota per a la reparació de maquinària o electrodomèstics sense que el tècnic s'hagi de desplaçar, fet que evita que ens exposem a cap perill. Amb aquesta aplicació, el tècnic i la persona que necessita la reparació es comuniquen verbalment i alhora veuen en vídeo la màquina que el mòbil enfoca, de manera que el tècnic pot dibuixar en realitat augmentada sobre aquesta superfície per explicar pas a pas com s'ha de reparar.

Les apps poden des de recordar que et rentis les mans fins a facilitar la comunicació amb un servei

Els mòbils ens poden recordar, fins i tot, que fa temps que no ens rentem les mans, una de les mesures d'higiene fonamentals per evitar el contagi. No obstant això, per a qui necessiti ajuda extra, Samsung ha llançat l'aplicació HandWash, que crea alertes que ens inciten a rentar-nos les mans amb la freqüència necessària, a més de recordar-nos que el procés ha de durar almenys vint segons.

Des de fa unes setmanes, també podem baixar aplicacions que ens ajuden a orientar-nos sobre el nostre diagnòstic i a evitar visites al metge que no siguin essencials, a més de fer possible un seguiment domiciliari. Entre aquestes aplicacions destaquen STOP COVID19 CAT, CoronaMadrid, COVID-19.EUS o CoronaTest Navarra, impulsades pels departaments de Salut de Catalunya, la Comunitat de Madrid, el Govern basc i el de Navarra, respectivament.

Pel que fa a aquesta mena d'aplicacions i testos, Albert Barberà, director de l'eHealth Center de la UOC, assenyala que es poden convertir en una gran eina sempre que el lideratge recaigui en els responsables de prendre les decisions sobre la salut pública, de manera que es pugui assegurar la qualitat de les dades i que puguin ser interoperables entre comunitats autònomes i països. “Si no, tindríem una gran dificultat, perquè en aquesta situació la resposta ha de ser global i, si no es comparteix informació entre països o regions, no es podran dur a terme polítiques intel·ligents”, adverteix.

 

«Considero que Europa té prou tecnologia per desenvolupar aquest sistema, i confiar en empreses privades que no es regeixen per la normativa europea planteja algunes reserves. Una altra cosa és que aquest sistema conjunt de Google i Apple es refereixi només al desenvolupament tecnològic, que sempre és benvingut, i no pas a la gestió», assenyala Albert Barberà.