Els robots que et faran la vida més fàcil

Des de gossos capaços de reconéixer el terreny fins a braços que serveixen cerveses: l’automatització ha arribat per fer més eficient la feina de les persones

Categories:

Aida Corón

IBM i Boston Dynamics presenten Spot al MWC
IBM i Boston Dynamics presenten Spot al MWC | MD

Els robots criden l’atenció, es veuen com a sorprenents i s’aplaudeix cada cop que aconsegueix fer algun moviment que s’acosta a les accions humanes. Però, alhora, generen por pel progrés que han mostrat en els darrers anys; i, és clar, per la ciència-ficció que ha fixat en l’imaginari que algun dia poden arribar a substituir les persones. Els experts no han deixat d’afirmar reiteradament que entraran a les noves vides per automatitzar i estalviar-nos les taques més feixugues, és a dir, posar-nos-ho més fàcil, com ho ha fet un robot aspirador. Però també per fer més eficients certes investigacions. Propostes com aquestes són les que es poden veure aquests dies al Mobile World Congress 2022 (MWC): des de braços robòtics fins a màquines que es mouen amb quatre potes.

Gossos industrials i domèstics

IBM i Boston Dynamics han portat a Fira de Barcelona el seu robot articulat per mostrar-lo al públic del congrés mundial de telefonia. Semblant a un gos, compta amb quatre potes que el permet caminar, córrer i saltar. Està equipat amb sensors i càmeres que l’ajuden a identificar les irregularitats del terreny i adaptar així la seva estructura per moure’s àgilment. A més a més, les càmeres amb zoom òptic 30x i de 360º permeten que la màquina registri la temperatura, la pressió i el flux d’aire.

El robot es pot controlar a través d’un comandament, tot i que pot respondre autònomament si es troba davant d’un camí de pedres o ha de fer un salt. Per això, Acciona és una de les companyies que ha incorporat el robot a les tasques d’inspecció de túnels i altres espais de difícil accés. Introduir un suport tecnològic com aquest redueix costos i optimitza els resultats. També s’aplica en entorns industrials, vigilància o control.

Cyberdog és la proposta de Xiaomi al MWC | Cedida

Xiaomi és una altra de les empreses que ha portat el seu model de gos robot. En aquest cas, es tracta d’un dispositiu assistencial capaç d’escoltar les persones a través de sis micròfons integrats per tal de complir amb ordres com la d’asseure’s o bé seguir o acostar-se a algú. Les càmeres, juntament amb els sensors ultrasònics i el GPS l’ajuden a desplaçar-se amb un marge d’error d’1 centímetre i esquivar objectes. La velocitat màxima a la qual arriba és d’11,52 km/h.

El fet de situar-lo en l’entorn domèstic rau en la capacitat de reconeixement facial del robot. Pot reconèixer el seu amo i seguir-lo amb autonomia, o bé seguir les ordres que se li manin també a través del comandament.

Cambrers 24h

Tant Telefónica com Damm han fet una picada d’ullet a la restauració amb propostes per cobrir la feina dels cambrers en horaris intempestius i per reduir els costos de personal. L’operadora de telecomunicacions ha presentat el MWC un robot cambrer que incorpora la 5G i l’edge computing per atendre les peticions dels clients a través d’un monitor. Està dissenyat i fabricat per servir vi, suc o còctel, i per respondre en la mateixa llengua de la persona a qui s’adreça.

Un robot cambrer és la proposta de Telefónica per a la restauració | Cedida

Segons apunten fonts de la companyia, l’objectiu és “humanitzar el vending i atendre l’alta demanda en períodes concrets”, com podria ser els descansos d’un partit de futbol o dates festives.

En el cas de Damm, la proposta és un braç articulat destinar a oferir el mateix servei que l’anterior. Ara bé, ha de ser un complement dels cambrers que funcionarà amb autonomia i donarà un cop de mà en esdeveniments, festivals o congressos com el d’aquests dies a la capital catalana.

Aquest prototip pot agafar un got del dispensador, inclinar-lo sota el tirador de cervesa, tancar l’aixeta i deixar-lo a la barra. Unes accions que, fins ara, han deixat embadalits els qui no esperaven rebre la seva comanda per un robot.

Etiquetes