La banda ampla sense fil impulsarà les xarxes l’any 2022

Les infraestructures híbrides es convertiran en l’arquitectura majoritària a tot el territori i s’adoptarà exponencialment el Wi-Fi 6

Categories:

AMIC

Els costos i el temps de desplegament definirian si es tracta de xarxes amb o sense fils
Els costos i el temps de desplegament definirian si es tracta de xarxes amb o sense fils | CC0

L'any 2022 creixerà la demanda de banda ampla sense fil d'alt rendiment que impulsarà el desplegament de xarxes híbrides sense fils i cablejades per a proveïdors de serveis i xarxes privades d'empreses, segons Cambium Networks. A més, l'adopció de la tecnologia Wi-Fi 6 i l'obertura de les bandes de freqüència de 6 GHz impulsaran la seva ràpida adopció.

En les seves previsions per a l'any que ara acaba, Cambium Netwoks anticipava la continuïtat del treball a distància i el desplaçament des de la ciutat a zones menys poblades de molts professionals. També va predir el creixement de les xarxes empresarials privades de banda ampla. Quant a la tecnologia, va anticipar el fort impacte de les ones mil·limètriques en els centres de les ciutats, que està començant a aparèixer. No obstant això, l'ús compartit de l'espectre, com en el cas del CBRS fos dels Estats Units, s'ha endarrerit més del que es preveu.

Visió 2022

Segons la companyia, l'any 2022 les xarxes híbrides (combinació de xarxes fixes sense fils i cablejades) es convertiran en l'arquitectura de xarxa majoritària, no només en les zones rurals, sinó també en les suburbanes i urbanes. Es tracta d'una qüestió de costos "quan pugui ser sense fil, serà sense fil", i de temps, "els usuaris no volen esperar anys al fet que arribin les xarxes cablejades".

Els costos i el temps de desplegament definirian si es tracta d’infraestructures amb o sense fils

Per la seva part, l'adopció de Wi-Fi 6 creixerà exponencialment, empesa per l'escassetat de chipsets de Wi-Fi 5 i alimentada per l'adopció de l'iPhone 12/13. A més, la majoria dels punts d'accés basats en Wi-Fi 5 deixaran de funcionar (s'anunciarà la fi de la seva vida útil) durant 2022. En paral·lel, els dispositius domèstics intel·ligents i connectats continuaran proliferant, la qual cosa continuarà impulsant la demanda d'amplada de banda.

Enguany viurem un fort creixement de connectivitat dels governs nacionals, estatals i locals. Les aplicacions de ciutat intel·ligent i ciutat segura continuaran sent el centre d'atenció de tots els governs municipals. Les aplicacions sanitàries impulsaran la demanda de major amplada de banda. Molts d'ells dependran de noves extensions de xarxa sense fils.

L’adoptació d’aplicacions administratives i sanitàries viuran un creixement exponencial per donar servei a la ciutadania per la via digital

L'any 2022 assistirem també a l'adopció de 6 GHz, que serà ràpida amb breus proves de concepte (PoC) que estan molt avançades. De la mateixa manera l'adopció de les ones mil·limètriques serà ràpida, ja que els operadors de xarxes tenen més opcions en les bandes de freqüència de 60 GHz i 5G fixa de 28 GHz. Tant per als proveïdors de serveis com per a les empreses, les xarxes híbrides de 5G, fibra, 5G fix i tecnologies sense fils fixes proporcionaran una major capacitat i fiabilitat per a l'usuari final, al mateix temps que ofereixen un sòlid argument comercial.

"L'any 2022 continuarem experimentant alguns dels canvis més profunds que vam veure l'any passat, incloent-hi noves assignacions d'espectre i desafiaments de la cadena de subministrament. També continuarà augmentant la demanda de connectivitat d'alta velocitat en la llar per a satisfer les necessitats de treball a distància, aprenentatge a distància, millor entreteniment i complir el somni d'una llar més intel·ligent”, assenyala Javier Gómez, director de Cambium Networks per a Ibèria i Mediterrani. Dins d'aquestes previsions, també afirma que hi ha una "que es complirà si o si: La innovació tecnològica en l'espai sense fil continuarà accelerant-se l'any 2022 per a portar una Internet d'alta velocitat més assequible a més llocs per a eliminar les bretxes digitals".