Punt final als mòbils BlackBerry

La companyia tanca definitivament els seus servidors i inhabilita les trucades, els SMS i l’accés a internet

Categories:

Redacció

Les BlackBerry van tenir la seva època daurada entre 2005 i 2007
Les BlackBerry van tenir la seva època daurada entre 2005 i 2007 | Kārlis Dambrāns (Flickr, CC)

Avui, 4 de gener de 2022, és la data en què les BlackBerry deixen de funcionar com a telèfons. La companyia matriu ha decidit tancar finalment els servidors a través dels quals operaven els seus dispositius, una acció que, a efectes pràctics, inhabilita les trucades telefòniques, l’enviament i rebuda d’SMS i l’ús de dades d’internet. La decisió afecta a tots els aparells que operin amb els sistemes operatius BlackBerry 7.1, BlackBerry 10 i BlackBerry OS 2.1, i totes les seves versions anteriors, però no a tots aquells mòbils BlackBerry fabricats per l’empresa TCL des de 2016 a 2020, atès que aquests darrers funcionen amb Android.

El llegat de BlackBerry

Les BlackBerry van ser una de les primeres iteracions dels telèfons intel·ligents, una passa clau per als smartphones que coneixem avui dia. Malgrat que la seva companyia, inicialment coneguda com Research In Motion (RIM), va llançar el mercat la primera BlackBerry el 1999, va ser el 2003 quan va veure la llum un dels seus primers models amb reconeixement, gràcies a la implementació del correu electrònic, un navegador web i un servei de missatgeria. Aquest darrer, conegut com a BlackBerry Messenger (BBM), va esdevenir la inspiració principal d’aplicacions com WhatsApp, Line o Telegram.

L’auge de les BlackBerry es va produir a partir de 2005, quan els models més innovadors incorporaren una pantalla a color, una càmera, reproductors de so i vídeo i connexió wifi i BlueTooth, entre altres millores. D’entre tots elles, la BlackBerry Curve, llançada el 2007, va ser una de les línies més populars. Des dels seus inicis, aquests aparells es distingien d’altres telèfons mòbils per la implementació d’un teclat QWERTY, que va acabar esdevenint el seu segell personal, però també una de les claus per les quals la nova onada de smartphones liderades per l’iPhone, que apostaven per la pantalla tàctil, va acabar dominant el mercat.

Amb els anys, la rellevància de BlackBerry va anar caient progressivament, fins al punt que el 2011 les accions de l’empresa van patir una davallada del 80%. Malgrat que la companyia va seguir intentant remuntar pes al mercat amb nous models, cap d’ells va aconseguir l’èxit dels seus predecessors. Finalment, el 2016 l’empresa va cedir la llicència BlackBerry a TCL i va reorientar el seu negoci a la ciberseguretat i la internet de les coses (IoT). Els telèfons comercialitzats per TCL mantenien el característic teclat físic de la marca, però funcionaven amb Android. L’agost 2020 va finalitzar l’acord entre ambdues companyies i, des d’aleshores, no s’ha llançat al mercat cap nova BlackBerry.