La CCMA reinventarà TV3alacarta com una plataforma OTT
El nou servei agregarà els continguts emesos a la televisió i la ràdio amb material digital sota una experiència d’usuari renovada
Categories:
La Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) treballa des de fa un any i mig en una remodelació integral del servei TV3alacarta, amb la intenció de convertir-lo en una plataforma “amb lògica d’OTT” que agregui el material lineal de la televisió amb produccions no lineals en format digital. Així ho va explicar el director de Mitjans Digitals de la CCMA, Saül Gordillo, el passat divendres a la sessió de control del Parlament, des d’on va remarcar la necessitat d’ampliar el pressupost de la televisió pública i d’habilitar la contractació de nous perfils especialitzats en digitalització. "Tenim un arxiu històric que té un valor molt important i tota una sèrie de continguts nous, però el primer que necessites és un entorn que sigui més tecnològicament competitiu en relació amb l’experiència d’usuari que et proporcionen les altres plataformes", assegura Gordillo en una conversa telefònica amb MetaData.
Pel director de Mitjans Digitals, l’actual TV3alacarta presenta mancances en aspectes com la publicitat, la usabilitat, la navegació o l’estructuració dels seus continguts. És per això que el departament de Mitjans Digitals de la CCMA porta un any i mig treballant en la conceptualització del servei renovat, que comptarà amb un canvi de nom i d’imatge per remarcar la nova orientació de la plataforma. "Volem que sigui una evolució de l’actual TV3alacarta, millorada perquè l’experiència d’usuari sigui molt més satisfactòria del que és actualment", apunta Gordillo.
La renovació de TV3alacarta apostarà per la personalització dels continguts i un nou sistema de jerarquització i d'experiència d'usuari
En aquest sentit, un dels punts claus serà la personalització dels continguts i la publicitat en funció de les preferències de cada persona. “La plataforma hauria de tenir un projecte vinculat a l’usuari que es registri, ja que amb les dades i informació és molt més fàcil suggerir-li contingut personalitzat que s’adigui amb els seus gustos i les seves preferències”, assevera el director de Mitjans Digitals de la CCMA.
Continguts lineals, digitals i arxiu històric
Pel que respecta als continguts audiovisuals de què disposarà la nova plataforma, la intenció és aprofitar el material ja disponible a l’actual TV3alacarta, però amb una nova jerarquització. Així mateix, el nou servei contempla la inclusió de productes no lineals, produïts específicament per ser consumits per internet. Gordillo diferencia dos classes de continguts. Per una banda, aquells que podrien ser aptes per ser emesos per la televisió, però que “s’avancin en paquet i tot de cop, a l’estil de Netflix, on l’única cosa diferent a les sèries lineals seria la manera de distribuir-ho”, explica.
Gordillo: “Els formats digitals et permeten adreçar-te a un públic jove i arriscar i innovar una mica més”
L’altre tipus són aquells continguts que “tenen sentit en l’entorn digital, però que no tenen per què ser emesos per la televisió lineal”, un prototip que el director de Mitjans Digitals de la CCMA creu que s’ha posat de manifest amb la recent polèmica de Bricoheroes. "Aquí el que guanyes és la possibilitat d’adreçar-te a un públic jove, que consumeix nous formats audiovisuals, menys encotillats que els que tens a la televisió lineal i que et permeten arriscar i innovar una mica més”, afegeix, tot i que matissa que aquesta és una decisió “que haurà de prendre la direcció de la televisió".
Més enllà d’aprofitar els recursos audiovisuals que s’han emès en els gairebé 40 anys d’història de Televisió de Catalunya, el nou servei també contempla la inclusió de materials sonors i radiofònics, amb especial atenció cap als nous formats digitals, els podcasts. “Hem fet una aposta des de Catalunya Ràdio pel tema del podcast, però dins de la nostra aplicació, i aquí es tractaria de mirar si des de la mateixa plataforma, el nou TV3alacarta, habilitem un accés a l’aplicació, o bé si en el mateix entorn generem un apartat només d’àudio", apunta Gordillo, tot i que confessa que “aquesta és la part del projecte que està més verda”.