La pirateria cau un 7% a l’Estat espanyol el 2020
Un estudi xifra els perjudicis d’aquesta pràctica en 2.416 milions d’euros a les indústries culturals
Categories:
El consum de continguts culturals piratejats ha caigut un 7% a l’Estat espanyol durant el 2020, d’acord amb un estudi elaborat per la Coalición de creadores de industrias de contenidos, que analitza des de 2009 l’impacte de la pirateria en sectors com el cinema, els llibres, els videojocs o el futbol, entre altres. Segons l’informe, l’any passat els espanyols van accedir a 5,239 milions de continguts de manera il·lícita, una xifra que ha provocat un perjudici de 2.416 milions d’euros a les indústries, ha fet que l’Estat deixés de percebre 682 milions d’euros i ha impedit la creació de més de 130.000 llocs de treball, segons defensen els autors del document.
El sector més afectat per la pirateria a Espanya són els llibres, ja que el 33% dels consumidors pirategen les obres. En segon lloc es troben les pel·lícules, amb un 27% de pirateria, tot i que també registra una caiguda de fins a cinc punts percentuals respecte al 2019 (32%), un fet que els autors de l’estudi relacionen al creixement de les plataformes per subscripció i al tancament de portals il·lícits. En una escala similar es troben la música i les sèries, que tenen un 26% i un 22% de consumidors il·legals, respectivament, i també registren una caiguda de cinc punts percentuals pels mateixos motius que els llargmetratges.

Els diaris (25%), les revistes (18%) i el futbol (23%) protagonitzen la nota negativa de l’informe, ja que són tres sectors que han registrat augments en el consum il·lícit dels seus continguts a Espanya. És especialment greu el cas de les revistes, que passen d’un 13% a un 18% en només un any. Per la seva banda, els llibres, els videojocs (20%) i les partitures (5%) mantenen les mateixes xifres que l’any anterior.
Segons l’estudi, el motiu que més augmenta durant el 2020 pel qual els usuaris pirategen continguts és que no poden accedir a aquestes obres d’una altra manera. Això no obstant, cal mencionar que un 44% dels enquestats no sap diferenciar entre plataformes legals i il·legals, mentre que un 64% considera que existeix suficient oferta legal per accedir a la cultura. Sobre l’accés als portals per piratejar, el 58% utilitza cercadors d’internet, el 27% xarxes socials (majoritàriament, Facebook i YouTube), un 24% aposta per la descàrrega directa, un altre 24% utilitza aplicacions per a tauletes i telèfons i un 23% consumeix les obres per streaming.